Vaccinepasset er på vej

Af Pia Hansen

Mange lande inkl. Danmark arbejder i øjeblikket på nationale løsninger til et Covid-vaccinepas, ligesom de europæiske regeringsledere har indledt drøftelser om en lignende fælleseuropæisk løsning. Politikerens ønske er naturligvis, hårdt presset af erhvervslivets parter, at vaccinepasset vil fremskynde afviklingen af de omfattende restriktioner, der tynger de fleste landes økonomi i knæ. 

Det faglige grundlag er tvivlsomt

Der er bare et grundlæggende problem! Der er ingen, der ved, om vaccination i sig selv forhindrer smittespredning – og det er immervæk et reelt hul i vores viden! Problematikken er ikke ny, den kendes fra både influenzavacciner og poliovacciner, og i Politiken d. 30/12 2020[1]uddyber Allan Randrup Thomsen: »Det er klart, at når du går ud og sælger vaccinen direkte over for folk med det argument, er det ikke så heldigt, hvis det senere viser sig, at du ikke har ret. Faktum er, at vi ved det ikke, og der er ingen dokumentation for det eller grund til at antage det«, siger virolog Allan Randrup Thomsen, Københavns Universitet.

Samme budskab leveres af Professor og vaccineforsker Christine Stabell Benn, Syddansk Universitet: »Jeg tror ikke, vi har evidens for nogen af vaccinerne, der gør os sikre på, at de beskytter folk fra at få infektionen og dermed være i stand til at give den videre«

Men det har ikke forhindret Søren Brostrøm og andre fagpersoner i at udtale, at de forventer at vaccinerne vil have en god effekt, når det kommer til at begrænse videresmitte. Denne artikels forfatter kan ikke begribe, at indflydelsesrige fagpersoner vil være bekendt at komme med så følelsesbetonede udtalelser og stadig insistere på, at de som fagpersoner er drevet af solid videnskab. Det er håb og overbevisninger – intet andet – og det er decideret manipulerende at gå ud til den brede befolkning med det budskab.

Kan Coronavaccinerne ligefrem øge smittespredningen?

Vaccinerne er testet til at give individet god beskyttelse mod at udvikle symptomer på sygdom. Vi ved ikke, om de vaccinerede i forsøgene blev smittet i større eller mindre grad, men ud fra viden fra andre vacciner, er det biologisk plausibelt, at man vil blive lige så nemt smittet, uanset om man er vaccineret eller ej. Vaccinen forhindrer blot hovedparten af de vaccinerede i at udvikle symptomer. Hvis de smitter i de dage, der går fra virus koloniserer svælget, indtil de vaccineinducerede antistoffer får fat, ja, så kan man godt argumentere for, at man nu skaber en masse asymptomatiske smittebærere, der kan færdes frit i samfundet.  Ingen ved det, det er blot en hypotese, ligesom den fremsat af Søren Brostrøm.

Så få nu pakket tankerne om det vaccinepas sammen, indtil fagligheden følger med – TAK!


[1]politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art8047655/Vil-vaccinen-forhindre-at-du-smitter-andre-Forskere-hælder-til-at-svare-nej