Vaccinegave fra regeringen er en moderne opførelse af ”Kejserens nye klæder”

Af Pia Hansen

Igennem det sidste årti har det politiske Danmark mast den ene spareplan efter den anden igennem i sundhedsvæsenet. Der er blevet skåret hårdt i både personale og sengepladser i perioden, og vi har i dag mindst 25% færre sengepladser i Danmark end i 2010 - på trods af et stigende antal indlæggelser. Allerede før Coronakrisen var overbelægning og pladser på gangene hverdagskost på alle hospitaler. 

Desværre har et stigende medicinforbrug ikke medført, at omkostningerne til sundhedsvæsenet er faldet. Det stiger desværre år for år. Men nu er løsningen på plads, og den er selvfølgelig medicinsk – vi skal vaccinere noget mere!

Alle de ældre skal tilbydes vaccination mod pneumokoklungebetændelse for på den måde at reducere presset på et i forvejen presset sygehusvæsen. Det er ikke første gang, at man har diskuteret at udbrede denne vaccine til de ældre, men det er ikke blevet støttet af fagkundskaben. Følgende udpluk er fra Sundhedspolitisk tidsskrift.dk d. 11. oktober 2019:

”Ifølge Thomas Benfield, Infektionsmedicinsk Afdeling, Hvidovre,er dækningsgraden og effekten hos voksne langt lavere end hos børn, hvor vaccinen gives i forbindelse med børnevaccinationsprogrammet. Det er nogle andre typer af bakterier, som de voksne bliver smittet med, som ikke er omfattet af vaccinen, fordi den er udviklet til børn. Også derfor vælger man i Danmark kun at anbefale vaccinen til de særlige risikogrupper.
Thomas Benfield fremhæver i den forbindelse, at et land som USA tidligere anbefalede vaccinen til alle over 65 år, men at man har foretaget nogle sundhedsøkonomiske analyser, som har omgjort anbefalingen, så den i dag læner sig op ad den danske. Resultatet af analyserne var, at effekten af vaccinen var for lav i forhold til de udgifter, som var forbundet med at vaccinere alle over 65 år.
I en dansk kontekst mener Thomas Benfield, at man ved at vaccinere alle over 65 vil være i stand til at forhindre op imod 20-30 dødsfald om året ud af de cirka 200, som bliver syge af invasiv pneumokok-sygdom.”

Det lyder jo ikke engang genialt, alligevel klappes der i hænderne. Gad vide, hvor meget kapacitet vi kunne købe for de penge? Hvor mange sengepladser og ekstra sygeplejersker? Hvorfor er der INGEN i folketinget, der forlanger, at der fremlægges et fornuftigt sundhedspolitisk regnestykke, som vi borgere og skatteydere må se? Autopiloten sættes på, og løsningen må være medicinsk.

Bemærkede I, hvordan sundhedspersonalet også lige blev listet med på ”til-og-fra-kortet” af den gavmilde giver? De skal nu også tilbydes influenzavaccinen – igen for at beskytte sundhedsvæsenet (ikke mennesker). Det skal gennemføres ved oplysningskampagner, og det skal helst være 75% af dem, der siger ja tak. Der bliver et massivt gruppepres. Ve den stakkels grimme ælling i hønsegården!

Igen må vi spørge efter meningen. Det velrenommerede Cochrane institut publicerede d. 1. feb. 2018 en omfattende metaanalyse om influenzavaccinens effekt på sunde voksne, og tallene viste, at man skulle vaccinere 71 raske voksne for at undgå ét tilfælde af influenza. Det er slet ikke det eneste studie, der betvivler rationalet for at vaccinere mod influenza. Lyder det genialt?

Folketingets smukt indpakkede vaccinepakke er konstrueret af følelser og symbolpolitik, der lægger et røgslør ud over det virkelige problem, nemlig kapaciteten i sundhedsvæsenet. Vi bruger mange penge uden at blinke. Penge, der kunne være brugt bedre.

Hvis pakken blot var vedtaget nogle få timer senere, ville man have troet, det var en aprilsnar.

VaccinationsForum arbejder for at holde debatten i gang – vi har brug for dig som medlem af
foreningen!