MFR studie skal undersøges

Var den danske MFR undersøgelse bestilt?

Alles øjne er på Danmark i disse dage. I USA kæmper forældre for at bevare undtagelserne, så de ikke tvinges til at skulle vaccinere deres børn. Der stemmes om et hav af lovforslag, og indsatsen virker meget koordineret. Med nærmest ulidelig god timing kommer så den danske undersøgelse, der endnu engang viser, at mfr ikke giver autisme... bestilt arbejde?

Canadieren Margreet van den Berg har skrevet til Anders Hviid, der står bag den danske undersøgelse. (Hendes mail er oversat til dansk her). Men Anders Hviid vil ikke udlevere materialet til Margreet van den Berg. Han svarer hende, at det er forbudt ved dansk lov. Tåler hans undersøgelse ikke at blive gransket nærmere?

 

den 5. marts 2019
 
Goddag Dr. Anders Hviid,
 
Den landsdækkende kohorteundersøgelse i Danmark, udført mellem 2010 og 2013, er netop blevet offentliggjort i Annals of Internal Medicine i dag den 5. marts. Din undersøgelse, medfinansieret af medicinalfirmaet Novo Nordisk (Foundation), er blevet brugt i internationale mainstream medier i hele verden til at påstå: "Det er blevet bevist, at vacciner ikke forårsager autisme."

Imidlertid står der følgende i abstraktet "undersøgelsen understøtter, at MFR-vaccinen ikke øger risikoen for autisme". Forskere, der følger etiske regler, ville blive forfærdede over at se sådan en forvrængning af deres konklusioner. Jeg går ud fra, at det samme er gældende for dig, og at du vil gøre alt i din magt for at pointere forskellen mellem dine formodninger og mediernes budskaber.

Mange journalister forstår ikke (eller læser ikke), at denne konklusion stadig KUN er en formodning UDELUKKENDE baseret på en analyse af danske folkeregistre: Man har ikke undersøgt en eneste lægejournal. Derudover afspejler konklusionerne i medicinske undersøgelser ofte langt fra studiets fulde indhold. Forskellige faktorer spiller en rolle her. Jeg vil gerne henvise til Ioannidis mest citerede artikel: Why Most Published Research Findings Are False (Hvorfor de fleste offentliggjorde studier er falske), John P. A. Ioannidis (udgivet den 30. august, 2005, https://doi.org/10.1371/journal.pmed.0020124)

I vore dage bliver forskere ofte anset for at være ufejlbarlige, og jeg er sikker på, at du er klar over, at det er hverken du eller de. Det er ingen mennesker. Men pga. disse værdier bliver kvaliteten af forskningsstudier sjældent vurderet, herunder forskerens bias for at nå et bestemt resultat og hans/hendes blinde vinkler.

Undersøgelser som din bliver (mis)brugt til politisk beslutningstagen, og især i disse tider til at "påvirke" forældre i hele verden til at vaccinere med endnu flere vacciner. Jeg går ud fra, at du føler det store ansvar som forsker og derfor vil være mest muligt ydmyg, åben og transparent omkring din undersøgelse, fordi den har direkte indvirkning på politik og sidst, men ikke mindst på børnefamilier.

Jeg forventer, at du tilslutter dig en ansvarlig håndtering af undersøgelsen og udgivelsen, og at du vil tydeliggøre behovet for at offentliggøre undersøgelsens begrænsninger.

For at vi som samfund kan vurdere indholdet af din undersøgelse er det yderst vigtigt, at du vil give fuld adgang til hele undersøgelsen. Jeg beder dig derfor om at sende mig hele undersøgelsen og at stille den til rådighed for den internationale offentlighed.

Tak for din opmærksomhed. Jeg afventer dit svar.
Margreet van den Berg