Utilsigtede hændelser med Pentavac®
Af: VaccinationsForum
Statens Serum Institut har i uge 6 i EPI-nyt (et nyhedsbrev alle kan abonnere på) skrevet om vaccinen Pentavac®, som gives til børn ved 3-, 5- og 12-måneders alderen.
Siden november 2024 har man ændret i pakningen af Pentavac®, og det er her, det går galt for nogle af de sundhedspersoner, der giver vaccinen.
Tidligere blev Pentavac® leveret i pakninger, hvor DiTeKiPol- og Hib-komponenten var samlet i en mindre pakning. Siden november 2024 leveres de to komponenter adskilt i samme pakning.
Statens Serum Institut (SSI) oplever en stigning af henvendelser fra de praktiserende læger. Henvendelserne går på, at vaccinen ikke er korrekt håndteret. Man har ikke opblandet vaccinen korrekt. Det betyder, at det vaccinerede barn ikke har modtaget den del, der skal beskytte mod Hib.
Pentavac® er udviklet til at beskytte mod difteri, tetanus (stivkrampe), kighoste, polio og Haemophilus influenzae type b (Hib).
Vaccinen leveres med en forfyldt injektionssprøjte indeholdende DiTeKiPol-komponenten og et hætteglas med pulver indeholdende Hib-komponenten. Disse to komponenter skal blandes inden injektion, hvis man skal forvente, at barnet bliver beskyttet mod de sygdomme, der vaccineres mod med Pentavac® inkl. Hib.
SSI understreger vigtigheden af, at Pentavac® blandes og administreres korrekt. Fejladministration skal indberettes som en utilsigtet hændelse (UTH).
Hvordan anbefaler SSI at håndtere denne fejladministration?
- Sundhedspersonerne kan give barnet en enkeltstående Hib-vaccine med tilhørende solvens (væske)
Det betyder, at barnet får et ekstra stik, og det betyder også et ekstra besøg hos den praktiserende læge.
Eller - Revaccination hurtigst muligt med en korrekt opblandet Pentavac®.
Det betyder, at barnet får en ekstra dosis af DiTeKiPol sammen med den manglende Hib-vaccination, samt tilsætningsstoffer.
Det betyder, at barnet får et ekstra stik, og det betyder også et ekstra besøg hos den praktiserende læge.
Når man giver vacciner danner kroppen antistoffer. Hvis antistofniveauet bliver for højt, ser man i nogle tilfælde bivirkninger.
Dette oplyser SSI også om og skriver følgende: “Vaccination med korrekt opblandet Pentavac® efter fejladministration kan medføre øget risiko for lokale bivirkninger. Risikoen vil afhænge af antallet af tidligere vaccinedoser samt tidsintervallet siden den seneste vaccination, som fejlagtigt blev givet uden Hib-komponent.
Vær opmærksom på, at minimumsintervallet til næste dosis i vaccinationsprogrammet skal overholdes.”
Vær opmærksom på tilsætningsstofferne i Hib-vaccinen, da de muligvis også kan give bivirkninger.
Når man vælger at vaccinere er det altid en god ide at observere sit barn før, under og efter vaccination og reagere, hvis barnet ændrer sig eller barnet får bivirkninger. Søg læge til barnet.
Du kan tilmelde dig EPI-nyts nyhedsbreve her