Klage over privatlæges truende adfærd

Af Sara

Et af vores medlemmer har delt denne historie med os. Sara fik hjælp af VaccinationsForum til at klage over en læge, som forsøgte at true med underretning til kommunen for at få hende til at give sit samtykke til vaccination.
 
Forud for forløbet havde jeg d. 5/6-2020 skiftet læge til JK for at få samme familielæge som min mand. Jeg føder efterfølgende vores søn d. 30/6-2020.

Forløb begynder tirsdag d. 10/11-2020.
Jeg ringer til vagtlægen tidligt om morgenen, fordi jeg har opdaget et sår på min søn. Vagtlægen råder mig til at ringe til egen læge, hvilket vi gør og får tid til konsultation kl. 10.15.
Da jeg træder ind i venteværelset, spørger sekretæren mig, om hun skal overføre journal fra tidligere læge, hvortil jeg svarer, at det behøver hun ikke. Hun kigger spørgende på mig og siger ”hvad?”, hvortil jeg uddyber, at jeg ikke ønsker min journal overført fra tidligere læge.
Hun går ind på lægens kontor, kommer ud og sender mig ind.

Jeg møder læge JK for første gang på hans kontor, hvor han sidder med mundbind på. (Jeg ved derfor ikke, hvordan han ser ud)
Han tilser min søns sår og udskriver en recept på Fusidinsyre. Jeg spørger, om jeg kan få en henvisning til en hudlæge, hvortil han svarer, at det kan jeg da godt, hvis cremen ikke virker, men at der jo alligevel er måneders ventetid.
Han spørger mig, hvordan det kan være, at jeg ikke ønsker, at han ser min journal. Jeg svarer at jeg ikke ønsker den overført, da jeg gerne vil starte på en frisk, og at jeg troede, at man havde ret til at sige, at man ikke ønskede sin journal overført.

Han siger, at det har man, men at han også har ret til at sige, at han så ikke ønsker at være vores læge. Han siger, at det er svært for ham at være læge for mig og min søn, hvis han ikke må læse vores journaler.
Jeg fortæller, at der nærmest intet står i min journal, at jeg har fået fjernet min blindtarm og jeg har fået taget en spiral ud. Det er bestemt ikke, fordi jeg har noget at skjule.
Jeg fortæller ham ligeledes, at jeg har skiftet læge, før jeg fødte min søn, hvilket vil sige, at han er hans første læge og der derfor ikke burde være noget behov for overførsel af journal. Jeg nævner ligeledes, at jeg formoder, han kan læse hele min søns journal.

Er han vaccineret? Spørger han mig derefter.
Jeg svarer, at det er han ikke og at det håber vi, han vil respektere, at vi ikke ønsker.
Nej det vil jeg ikke” svarer han prompte.
Jeg fortæller ham, at jeg er bekymret for bivirkninger.
Han spørger, hvor jeg har hørt om bivirkninger og at det er der i hvert fald ikke.
Jeg nævner kort for ham nogle historier, jeg kender med vaccineskadede børn.
Han gentager, at der ikke er bivirkninger og siger, at der findes mange forfærdelige sygdomme.
Ja, men du er jo læge” siger jeg for at pointere, at vi har forskellig livsanskuelse.
Og vil du ikke respektere dette?” spørger han.
Jo, jeg er sygeplejerske” siger jeg for at pointere, at det ikke var kritik af hans lægefaglighed.
Hvor henne?” spørger han truende.
På Nykøbing Sygehus” svarer jeg.
Hvilken afdeling?" fortsætter han.
Dialysen” svarer jeg forbavset.

Han siger så, at han vil skrive en omsorgsbekymring til kommunen, da det er omsorgssvigt, at jeg ikke vil vaccinere min søn.
Okay siger jeg overrasket.

Derefter spørger han mig om jeg så stadig ikke vil vaccinere min søn.
Nej svarer jeg forbløffet, da hans trussel ikke har ændret mit samtykke.
Han gentager derfor, at han vil skrive en omsorgsbekymring til kommunen og at jeg må finde mig en ny læge, da han ikke ønsker at være læge for os.
Jeg siger okay, farvel og træder ud af værelset.

Uddybning: Jeg klager hermed over JK’s adfærd. Udover han viderebringer ukorrekt information om vacciners mulige bivirkninger, udviste han ligeledes truende adfærd og fremlagde en direkte trussel om at skrive til kommunen, hvis ikke jeg gav samtykke til at vaccinere min søn.

Svar på klage

Svar på klage

En Bittersød Sejr

Det kunne tyde på, at klagens udfald er en sejr til min side. Alligevel sidder jeg tilbage med en tom følelse af meningsløshed. Hvad kunne jeg have forventet af konsekvens andet end sætningen "Læge JK kan kritiseres"?
Min motivation for klage var et ønske om, at ingen forældre skulle have lignende oplevelse som jeg, og jeg må bare håbe på, at afgørelsen har den virkning og at læge JK fremover vil fremtræde respektabelt over for forældre, der skulle have lignende bekymringer over at vaccinere deres børn.
- Sara