HVAD SKER DER I AUSTRALIEN

Australien covid

Vi er en dansk-australsk familie, der gerne vil dele lidt af vores erfaringer med at opholde os i Australien. Vi er en familie på 4. Min kæreste og jeg og vores to børn på 8 år og 4 år. Min kæreste er australier og vi boede sammen i Perth i Vestaustralien i næsten 8 år. Vores ældste er født i Perth og vi flyttede til Danmark i sommeren 2016.

Nogle måneder inden vi flyttede til Danmark, trådte en ny lovgivning i kraft i Australien, som betød, at vi ikke længere kunne få tilskud til at have vores søn i daginstitution, fordi han ikke var vaccineret. Uden tilskud blev det næsten det dobbelte af danske institutionspriser. Jeg husker, at det betød, at rigtig mange fik vaccineret deres børn efter vaccinationsprogrammet, hvis de ikke lige havde fået fulgt med, men der var også familier, som ikke ønskede at vaccinere deres børn, som følte sig tvunget økonomisk. Samtidig tror jeg, at det også var med til at opbygge en meget stærk og velorganiseret bevægelse af familier, der er kritiske overfor vaccinationer. Omkring 50% har fået første covid-stik og 30% er færdigvaccinerede, så der er større skepsis i Australien end i Danmark. Jeg tror dog nærmest alle dem, vi kender dernede, har fået stikket på nær den nærmeste familie og nogle få venner.

Siden vi flyttede til Danmark, har vi været i Perth i længere perioder, da min kæreste, som er selvstændig, nogle gange får jobs i Perth af flere måneders varighed. Børnene og jeg tager nogle gange med, hvilket giver os mulighed for at se vores familie og venner i Perth. Da covid-19-nedlukningerne ramte verden i 2020 var vi også i Perth. Nedlukningen var i samme stil som Danmark, dog blev grænserne mellem de australske stater og udlandet lukket hårdt ned. Det betød bl.a. at australiere ikke bare sådan kunne rejse ud og det har de bibeholdt hele vejen igennem. Vores lille familie kunne dog rejse hjem, da vi er bosat i Danmark.

Den stramme grænsekontrol har betydet, at Perth kun var været ramt af nedlukning og restriktioner få gange, selvom de har haft en ”zero-covid”-strategi. Min kæreste rejste derned igen i april 2020 for at arbejde på et projekt. Børnene og jeg blev hjemme denne gang bl.a. fordi der er krav om 14 dages karantæne i et hotelværelse. Man skal opholde sig på hotelværelset uden adgang til at komme ud eller mulighed for at åbne et vindue for at få frisk luft.

Nu står vi i den situation, at min kæreste er færdig med sit arbejde og gerne vil rejse hjem. Reglerne har dog ændret sig, siden han rejste derned, så nu skal alle australske statsborgere have tilladelse til at rejse ud af Australien, selvom de er bosat i et andet land. Han har søgt om tilladelse til at rejse ud af Australien og har fået afslag.

Det er jo helt vildt. Det er jo frihedsberøvelse af værste karakter.

Han har været væk i flere måneder og børnene kan jo slet ikke vente længere på at få ham hjem.  Der er ingen begrundelse i afslaget, men vi tror, det er, fordi han har skrevet, at han vender tilbage i januar. Han har nemlig fået tilbudt et andet job, hvor børnene og jeg havde tænkt os at tage med, men nu ved jeg ikke, om jeg har lyst. Børnene har også australsk statsborgerskab udover dansk, så de kunne jo også få afslag på at rejse tilbage til Danmark. Det er skræmmende. Min kæreste har sendt endnu en ansøgning uden at nævne en dato, han ønsker at komme til Australien igen. Vi håber, at det gør, at han får lov til at rejse hjem til os.
Ditte