Single stivkrampevaccinen er udgået

Else Jensen  

 

Ekstrabladet skriver søndag den 5/11-17 at den rene stivkrampevaccine som singlevaccine er udgået fra produktionen på Statens Seruminstitut (SSI). Hvad betyder det for VaccinationsForums medlemmer ? 

 

Forespurgt om konsekvenserne udtaler næstformanden i Praktiserende lægers organisation (PLO) Michael Dupont, at han ikke var klar over det, finder det ikke optimalt og beklager det (det trådte i kraft 1. juli).  Han henviser til det uheldige i, at det nu er et privat firma og ikke staten, der bestemmer hvad der skal produceres af vacciner. Enhedslistens sundhedsordfører Stine Brix beklager også. Hendes bekymring går på overvaccinering fordi som hun siger, at der altid er en risiko forbundet med at få en vaccine, og at man ikke bør vaccineres, hvis der ikke er lægefaglig grund til det. 

 

Hvad siger SSI i Ekstrabladet (EB)? 

”det har faktisk været sådan siden 96, at anbefalingen har været, at når man fik en sårskade og skulle stivkrampevaccineres, så fik man en vaccine, der indeholder både stivkrampe og difteri, så man har i forvejen brugt den i langt de fleste tilfælde,- den rene stivkrampevaccine, der nu udgår er givet i situationer, hvor der ikke har været behov for at give anden vaccine end mod stivkrampe …..” Og videre. ”Det er en unødvendig ekstra dosis man får, men risikoen ved det er meget, meget lille og da primært i form af lokal hævelse, rødme eller ømhed.” 

 

VaccinationsForum: 

Men kan det nu passe at man siden ´96 fik en vaccine mod Di-Te hvis man skulle stivkrampevaccineres? Netop den vaccine kan kun bruges til genvaccinering hvis man er grundvaccineret. Det skriver SSI selv i deres anbefalinger. Di-Te vaccinen indeholder for lidt tetanus- enheder til at grundvaccinere. Så bliver man nu overvaccineret mod difteri hvis man får Di-Te boosteren? Den indeholdeholder lige så stor en mængde antigen mod difteri som grundvaccinationen. Den rigtige behandling vil være at give en ren stivkrampevaccine, og det er også det der er givet i de fleste tilfælde, hvor der kun er brug for stivkrampeprofylakse og ikke Di-Te som SSI hævder.  

 

Hvordan ser det ud fra virkelighedens verden her i rådgivningen i VaccinationsForum?  

Et uvaccineret barn kommer på skadestuen med et sår og man anbefaler (på baggrund af SSI´s egne retningslinjerne) at barnet dels skal have serum, dels grundvaccineres mod stivkrampe. Men da de ikke kan skaffe hverken serum eller stivkrampevaccinen får familien at vide, at de i stedet skal give deres barn Di-Te-Ki-Pol-AHCt/Hib-vaccinen som en serie, ligesom i hele børnevaccinationsprogrammet! Og det kan kun fås hos egen læge. Så ingen akutbehandling på skadestue som regionen er forpligtet til at sætte i gang.  

Så hvorfor siger SSI til EB at man kan bruge Di-Te i disse situationer når den vaccine kun er en booster, og ikke en vaccine man kan bruge til grundvaccination at dette barn? Det er imod deres egne retningslinjer. Er barnet grundvaccineret skal det under alle omstændigheder kun have en booster, og det er slet ikke nødvendig med en booster til et barn der har fulgt vaccinationsprogrammet. De har jo fået en booster ved 5 årsalderen som formentlig holder 10 år. Så det burde faktisk kun være unge/voksne, der skal have en ekstra booster ved en skade når de er over 15 år. 

 

Velkommen til forvirringens verden når det gælder stivkrampeprofylakse. Er det fordi det ville være for voldsomt at melde ud i Ekstrabladet at situationen nu er, at man må gå i gang med endnu mere overvaccinering fordi den vaccine er udgået ?? Som her med både kighoste, polio, difteri og meningitisvaccine. Hvorfor er det ikke det vi får at vide i artiklen fra SSI-udtalelsen?