Fem farlige satiriske tegninger fra Australien

Af Astrid Bradtberg

 

Tegneren Michael Leunig om livet, kunst og vaccinationer – kommentarer til det moderne liv.

 

Michael Leunig er en australsk tegneserieforfatter, forfatter, maler, filosof, digter og far til fire voksne børn. I mere en 40 år har hans tegneserier været populære kommentarer til det politiske, kulturelle og følelsesmæssige liv.

 

Mennesket er uskyldigt og skrøbeligt.

Leunig udforsker ideen om en uskyldig og hellig personlig verden.

Den menneskelige skrøbelighed og sammenhæng med den store natur og verden, er et tilbagevendende tema i hans kunst.

Hans artikler vises regelmæssigt i The Age og Sydney Morning Herald .
Han beskriver sin tilgang og kunst som humoristisk, rodet, mystisk og primalt, der er åben for mange fortolkninger.

Tegningerne der vakte forargelse, ramaskrig og dødstrusler.

I april 2015 blev en af Leunig ́s tegneserier offentliggjort i en af australiens største aviser. Tegneserien der tilsyneladende viste støtte til forældre der ikke vaccinerede deres børn.

Dette gav anledning til et ramaskrig og forargelse fra store dele af den australske offentlighed.

"Der var dødstrusler. Ikke bare mod mig, men også imod min familie " siger Leunig.

Han understreger at hans position altid er til støtte for dem, der er i mindretal og ”har den upopulære og usandsynlige holdning”. 

”Det øjeblik, hvor videnskaben bliver almægtig uden at tvivle eller sætter nogen spørgsmå̊lstegn, finder jeg foruroligende” siger han. 

Men med mindre end 40 ord og seks flyvende nåle, vækkede Leunig foragt og voldsom kritik fra store dele af den australske befolkning : 

vaccinering

” Nogle mødre har dem”. "De har moderlige instinkter, der modsiger hvad videnskaben mener. De stå̊r op imod staten”. -"En mors kærlighed kan være lige så stor som enhver ny vaccine, som mennesket nogensinde har set." - The Age. Leunig april 2015 .

”Pro-vaccinationens krigeriskhed er ganske overraskende.”

Så̊ krigsførende, så̊ sur over den, der ikke marcherer med regimentet. Det foruroliger mig at se, at det store flertal er så̊ undertrykkende over for disse mennesker. ” 

"For forældre, der har alvorlig tvivl omkring vaccinering, vil jeg bare være lyttende overfor. At forfølge dem, at straffe dem og lukke dem ude, er en farlig kurs”, udtaler Leunig.

Hans tegninger er blevet stemplet som "farlige", men Leunig siger, at han ikke fortryder tegningerne :

"Overhovedet ikke. Det er mit job. Jeg er tiltrukket af dem, der stå̊r alene, uanset hvor usandsynlig deres positioner og holdninger er."

 

Tegneserien er sandsynligvis et svar på den australske regering ́s, voldsomme fremstød over for forældre, der fravælger vacciner:

”No Jab, No Pay, No Play”

Det er navnet på Australiens lov om tvungen vaccination. 

I april 2015 varslede den australske premierminister Tony Abbott en vaccine-politik "No Jab, No Pay – No Jab No Play".

Loven trådte i kraft 1. januar 2016. Tvungen vaccination gælder for alle børn op til 19 år.

Hvilket betyder, at uvaccinerede børn er forment adgang til offentlig børnepasning og udbetaling af børnepenge.

Det betyder at familier, der fravælger vaccination, nu mister op til 76.000 kr. i børnepenge om året, og forældrene har derudover svært ved at passe deres job, når det ikke er muligt at få børnene passet i offentlige institutioner.

Leunig`s kontroversielle tegneserier udkom i 2015 og præcist i kølvandet på udmeldingen om en ny vaccine-lov om tvungen vaccination i Australien.

 Vaccinering Leunig

” Vaccinering !!! –

Alfe videnskabsfolket udfører eksperimenter for at udvikle immunitet hos børn mod de nye epidemier, der truer verden.

Disse inkluderer: flokmentalitet, fjendtlighed, krigeriskhed, intolerance, mobning, frygt, bitterhed, grusomhed, fart, larm, arrogance, og blot at være et egocentreret, selvglad, magthungrende, ubehageligt og beregnende individ.”

 

Tegneren Michael Leunig sammenligner i sin tegneserie obligatorisk vaccination med fascisme :

Vaccination Leunig

"FACIST EPIPHANY" (”Fascistisk Åbenbaring”). Tegneserien er lavet over Michelangelo ́s `Adams skabelse` . Den viser en hånd, der peger på en nål ved en anden hånd. "Videnskabs-guden giver politikere den guddommelige ret til at håndhæve masse-medicinering af babyer og små̊ børn", lyder det.

"Min tegneserie handler ikke om værdien af vacciner - det handler om den straffende udelukkelse og tvang udført med autoritær magt, der bliver mere og mere systematisk anvendt af føderale og statslige regeringer over for forældre, der ønsker at træffe et valg i sagen"

"Der er et menneskerettighedsproblem her, der er dybt foruroligende og værd at tale om på en fornuftig måde, der er fri for fjendtlighed og forhånelse” udtaler Leunig.

Vaccinering Leunig

I tegneserien angriber en læge en mor for at have tvivl om vaccinering af hendes barn.Læge: ”Stol på mig. Bare ræk mig dit barn, så̊ får vi det vaccineret imod farlige sygdomme” – ”Vent. Jeg er i tvivl” – ”Tvivler du på̊ lægevidenskaben?” - ”Jeg beklager, men mit hjerte er i tvivl – jeg må̊ lytte til mit hjerte i denne sag” – ”Dit hjerte ! Hvad ved dit hjerte? Det er i undertal. Det har ingen autoritet” – ”Dit hjerte er følelsesladet, overfladisk og primitivt. Dit hjerte er en uvidende og uansvarlig bedrager. – Et utilpasset fjols” – ”Dit hjerte er en trussel for dit barn og samfundet. Det er en egoistisk ballademager. Du burde blive vaccineret imod dit hjerte – det er en fare i sig selv” – Moren: ”Og du er følelsesmæssigt forkrøblet – Du er inficeret med videnskab og statistik. Stik din nå̊l op i dit intellekt!”. –

 The Age, (Melbourne) – 29. januar 1997

Vaccinering Leunig

- “ Vaccinering . Gratis idag” – “Ok. Bukserne ned og buk dig ” – “Hvordan virker vaccinen?” – “Det er ikke en vaccine. Det er bare en stor nål...som distraherer dig et øjeblik fra det andet der gør ondt i enden” – (“pain in the bum”: være irriteret eller vred over noget”)

 

Kilder:
Michael Leunig ́s hjemmeside http://www.leunig.com.au

Artikel i RN. ABC . ” Cartoonist Michael Leunig on life, art and vaccinations” http://www.abc.net.au/radionational/programs/r nafternoons/michael-leunig-on-life-art-and-vaccin ations/6506570

”No Jab No Pay” – siden 1. januar 2016

https://www.humanservices.gov.au/corporate/bu dget/budget-2015-16/budget-measures/families/ no-jab-no-pay

Australiens “ No Jab No Play, No Jab No Pay – politik” http://www.ncirs.edu.au/consumer-resource s/no-jab-no-play-no-jab-no-pay-policies/

Prime Minister Tony Abbott announces ‘no
jab, no play and no pay’ policy for child vaccination

http://www.dailytelegraph.com.au/news/nsw/pri me-minister-tony-abbott-announces-no-jab-no-pla y-and-no-pay-policy-for-child-vaccination/news-st ory/23f4b9501af484b06bcc50d3e3f7a492