Et storpolitisk spil

Af Katarina Brinjak

 

Danmark tabte ”krigen” om at huse Det Europæiske Lægemiddelagentur EMA, og statskassen har nu spildt 49 mio. på reservationen af domicil til EMA.

 

Den glædelige nyhed er at vi nu sparer udgiften på 20 års betaling for husleje, el, vand og varme i kontordomicilet Copenhagen Towers i Ørestad i København, på i alt 1,7 milliarder kroner.

 

EMA er ansvarlig for den videnskabelige evaluering, overvågning og sikkerhedskontrol af lægemidler i EU.

 

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby har forud for afgørelsen udtalt til Politiken; ”Det er ikke et lille beløb, men det skyldes en vurdering af, at vi har gode chancer. Ellers havde vi ikke kastet så meget energi i at få agenturet”.

 

Regnestykket er svært at opgøre da ”der ikke lavet forskning i de økonomiske effekter af at huse et EU-agentur, men det er åbenlyst at et agentur som EU’s lægemiddelagentur vil bidrage til den lokale økonomi i værtsbyen”, siger Ellen Vos professor i EU-ret ved Maastricht Universitet og ekspert i EU-agenturer til Politiken.

 

Vores politikere der bevilligede de 49 mio.kr., som nu er spildt, har som bevægegrund formodentligt vurderet at det åbenlyst vil bidrage til lokaløkonomien. Uden dog at have belæg for det i form af forskning omkring det.

Hvad mon regeringen ellers havde af forventede indtægter på at få agenturet til Danmark? Og hvorfor er der så stor kamp og store penge på spil omkring den videnskabelige evaluering, overvågning og sikkerhedskontrol af lægemidler i EU?