Antallet af ofre for svineinfluenza-vaccinen stiger støt!

Fra uge til uge øges antallet af vaccineskadede i Norge efter brugen af H1N1-vaccinen Pandemrix i 2009, og i skrivende stund søger 93 nordmænd erstatning, hvoraf 35 er børn, der har udviklet søvnsygdommen narkolepsi.


Norges største avis Verdens Gang (VG) har i februar 2012 publiceret en række artikler om de mange alvorlige bivirkninger i Norge efter massevaccinationen i 2009 mod svineinfluenza.

Indtil videre har 93 nordmænd ifølge VG d. 17. februar 2012 krævet erstatning pga. skader efter Pandemrix-vaccinen. Heraf har 35 børn under 18 år udviklet narkolepsi, som er en invaliderende sygdom, der bevirker, at patienten pludselig mister muskelkraft og med korte mellemrum falder i dyb søvn. Udover narkolepsi er der registreret bivirkninger såsom kroniske muskel- og ledsmerter, forværring af neurologiske tilstande, lammelser, kroniske betændelsestilstande, åndedrætsbesvær, høretab, øresusen, kronisk træthed, svimmelhed, lammelse af ansigtsnerver samt skader på smags- og lugtesans.

Hidtil har 6 børn med narkolepsi fået medhold hos Norsk Pasientskadeerstatning i klagen over Pandemrix-vaccinen, og også 4 voksne har fået tilkendt erstatning for de skader, H1N1-vaccinen har påført dem, hvilket vil betyde udbetaling af betragtelige erstatningsbeløb til de skadelidte.

Medicinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk, der tilsvarer den danske Lægemiddelstyrelse, er bekendt med de indrapporterede bivirkninger. Han mener dog ikke, at alle disse bivirkninger videnskabeligt kan bevises og henviser til, at der indtil i dag ikke er fundet data, der godtgør, at narkolepsitilfælde hos voksne har nogen sammenhæng med svineinfluenza-vaccinen.

For at opnå større viden på området lagres norske praktiserende lægers indberetninger om vaccinen nu i en international database, hvorefter man afventer en udredning af, hvorvidt søvnsygdommen narkolepsi hos voksne skyldes Pandemrix-vaccinen eller tilfældigheder.

Afslutningsvis pointerer Steinar Madsen, at Pandemrix fortsat er en sikker vaccine, selvom den ikke længere anbefales til børn.