Kighostevaccination før high school- ophold i USA

Unge, der skal gå på high school i USA, kan blive mødt med vaccinationskrav, der er mere omfattende end det danske børnevaccinationsprogram.


I de seneste år har mange stater indført krav om revaccination mod kighoste, og flere praktiserende læger har oplevet, at en erklæring om manglende revaccination mod kighoste, som den der omtales i EPI-NYT 20-21/05, ikke accepteres af de amerikanske myndigheder eller de enkelte skoler.

En kighostevaccine til revaccination af unge er ikke tilgængelig i Danmark. Den eneste mulighed for at give en kighostebooster er at give en DiTeKiPol Booster (”5-års-vaccine”). Denne vaccine er ikke indregistreret til brug hos unge eller voksne. Men i denne særlige situation vurderes det, baseret på den lille risiko for bivirkninger, at vaccinen kan gives til unge, når det er et ufravigeligt krav.

Praktiserende læger opfordres til at være opmærksomme på et evt. krav om revaccination mod kighoste inden den unge revaccineres, således at der kan vælges DiTeKiPol Booster i stedet for diTeBooster. Det bør undgås at give to difteri- og tetanusholdige revaccinationer tæt på hinanden, og det absolutte minimumsinterval er to år.

(G. St.-Martin, P.H. Andersen, Epidemiologisk afdeling)


VaccinationsForums kommentar:
Visse stater i USA forlanger en kighoste-revaccination inden High School ophold, og her støder vi ind i et problem, som foreningen har forsøgt at henlede opmærksomheden på i mange år, – nemlig at danskerne er forholdt singlevacciner ved flere sygdomme. Statens Serum Institut og andre vaccineproducenter går ind for pakkeløsninger med flere vacciner i hver sprøjte. Her bliver konsekvensen så, at man skal vaccinere mod 3 sygdomme mere, end det er nødvendigt.