Producenter skal ud af vaccinationsudvalg

Medicinalindustrien har ikke noget at gøre i det udvalg, der rådgiver politikerne om vaccinationer. Det mener et flertal uden om regeringen, efter at dagbladet Information i slutningen af november har sat problemstillingen på den offentlige dagsorden.

Avisen har afdækket, at medicinalindustrien har faste pladser i Sundhedsstyrelsens vaccinationsudvalg, der rådgiver om, hvilke vacciner børn og voksne i Danmark bør tilbydes. Fra Dansk Folkeparti til Enhedslisten er der enighed om, at det er forkert, at producent og sælger har indflydelse på de politiske beslutninger.

Sundhedsstyrelsens argument for at have industrien med i udvalget er, at de har en stor viden om vacciner. Men det argument køber sundhedsførerne ikke. ”Der findes ingen saglig grund til, at de sidder med” siger Enhedslistens sundhedsordfører Per Clausen. Forinden, den 24. november, havde Information beskrevet, hvordan Sundhedsstyrelsens Vaccinationsudvalg der rådgiver om vacciner, tilsyneladende var hemmeligt. På styrelsens hjemmeside kunne man hverken finde referater fra møderne eller se, hvem der sad i udvalget.

Efter kritik af denne policy fra en række eksperter har forebyggelseschef i Sundhedsstyrelsen, Else Smith, der er formand for udvalget, lovet bod og bedring. ”Jeg må bide i det sure æble. Det er beklageligt, at der ikke ligger noget på hjemmesiden. Det er en fejl, og den er nu rettet. Udvalgets medlemmer rådgiver Sundhedsstyrelsen – det skal selvfølgelig være offentligt”, siger hun og lover, at der fremover vil være større åbenhed om udvalget.

Else Smith lover også, at mødereferaterne fremover bliver offentligt tilgængelige. Referaterne fra de tidligere møder vil Else Smith dog ikke lægge på nettet: Eksempelvis var den medicinske direktør i GlaxoSmithKline i 2006 som medlem af vaccinationsudvalget med til at diskutere indførelsen af HPV-vaccinen i børnevaccinationsprogrammet. En vaccine som GlaxoSmithKline selv producerer.


Kilde: www.information.dk/216609