Vaccine mod diabetes 1 på vej

I Sverige har man ved Linköpings Universitet testet en såkaldt GAD-vaccine mod diabetes 1.

- Det er meget opmuntrende, siger Johnny Ludvigsson til Dagens Nyheter. Johnny Ludvigsson er diabetesforsker ved Linköpings Universitet og sammen med sine kollegaer har han testet en såkaldt GAD-vaccine mod børne-diabetes/diabetes 1.

Diabetes 1 indebærer, at immunforsvaret bryder med de insulinproducerende celler. Forskerne tror, at det er proteinet GAD, som immunforsvaret reagerer imod. GAD er et protein som findes naturligt i hjernen og i de insulinproducerende celler i bugspytkirtlen, og vaccinen er baseret på proteinet GAD. I forskningen har man undersøgt, om det kan lade sig gøre at få immunforsvaret til at forstå, at proteinet er ufarligt.
I undersøgelsen indgik 70 patienter i alderen 10-18 år, alle med nydebuteret diabetes. Samtlige af dem havde derfor antistoffer mod GAD. Halvdelen af gruppen fik GAD, den anden halvdel placebo.
Insulinniveauet måltes ved hjælp af markøren C-peptid. På det primære effektmål, fastende C-peptid, var der ingen forskel mellem grupperne efter 15 måneder. Efter 30 måneder var der en signifikant mindskning af niveauet af markøren i den gruppe, som havde fået GAD, hvilket tyder på, at vaccinen kan have en beskyttende effekt.
Johnny Ludvigsson fortæller også til Dagens Nyheter, at vaccinen ikke har nogen bivirkninger.

I og med at GAD-vaccinen bruges på nyligt opdaget diabetes fungerer den behandlende og ikke forebyggende som de vacciner ellers bruges i dag.

I Danmark var 226.463 personer diagnosticeret med diabetes pr. 31. december 2006, og Type 1 diabetes udgør i Danmark 5-10% af det totale antal personer med diabetes.


Kilder:

www.bt.dk
www.dagensmedicin.dk
New England Journal of Medicine, online: GAD Treatment and Insulin Secretion in Recent-Onset Type 1 Diabetes
www.diabetes.dk