Sundhedsstyrelsens HPV-brev til 13 - 15 årige piger

I forbindelse med catch-up programmet for HPV-vaccinen til piger født i 93,94 og 95 har Sundhedsstyrelsen udsendt et brev til alle piger fra disse årgange.
Brevet har følgende ordlyd:

Sundhedsstyrelsen
Islands Brygge 67
2300 København S
Telefon 72 22 74 00
cff@sst.dk
INVITATION TIL HPV-VACCINATION MOD LIVMODERHALSKRÆFT


Til dig og dine forældre
Fra den 1. oktober 2008 kan alle piger født i 1993, 1994 og 1995 blive gratis vaccineret mod et virus, som hedder HPV. HPV-infektion kan give kræft i livmoderhalsen, når du bliver ældre. Normalt er vaccinen dyr, men da du opfylder alderskravet, kan du få vaccinationen gratis.

HPV er et meget almindeligt virus, især blandt unge. Man bliver nemt smittet, når man har sex med en person, der har virus. Hos de fleste forsvinder infektionen af sig selv igen. Hos nogle bliver virus dog ved med at være der og kan senere i livet udvikle sig til livmoderhalskræft. Der findes mange slags HPV-virus. Når du er vaccineret, er du beskyttet mod de to slags, der er skyld i langt de fleste tilfælde af livmoderhalskræft.

Du bliver vaccineret hos din praktiserende læge, og du skal have vaccinen tre gange inden for et år.

Tilbuddet gælder frem til udgangen af 2010. Men der er ingen grund til at vente så længe.

Bestil tid til din første HPV-vaccination.

Du kan læse mere i den vedlagte folder og på www.StopHPV.dk

Pas godt på dig selv.


Med venlig hilsen
Sundhedsstyrelsen
 Nedenfor bringer vi et brev fra et forældrepar som har reageret på ordlyden i brevet fra Sundhedsstyrelsen. Hvis der er andre forældre i foreningen, som har fået lignende brev, og som er enige med os i vores kritik af formuleringen af henvendelsen, kan de blive medunderskrivere ved at henvende sig til os: annebb@mail.dk i løbet af 2-3 uger.


Til Sundhedsstyrelsen
Vores 13-årige datter, født i 1995, modtog for nogle måneder siden en invitation til HPV-vaccination mod livmoderhalskræft.

Skrivelsen er adresseret til vores datter, og vi forældre nævnes kun en passant i indledningen ”til dig og dine forældre” og i fakta-afsnittet nederst på første side: ”Det er en god idé at tale med dine forældre eller en anden voksen om vaccinationen”.

Formuleringen ”Bestil tid til din første HPV-vaccination” udelukker enhver tvivl om, hvem sundhedsstyrelsen lægger op til som beslutningstager. Det er barnet.

Vi finder det stærkt kritisabelt, at I således lægger op til, at en så stor beslutning om forebyggende lægebehandling skal tages af det mindreårige barn selv.

Det er vigtigt at slå fast, at en sådan beslutning alene er forældrenes ansvar, så længe barnet er under 18 år.Venlig hilsen
Torben & Anne Braüner
Pilevænget 18
4130 Viby Sjælland