Gardasils HPV-vaccine sat i sammenhæng med svær eksem

Professor i hudsygdomme, Kristian Thestrup-Pedersen, fra Hudklinikken på Nykøbing Falster, skriver i Ugeskrift for læger, at han har observeret flere unge piger med kraftig opblussen af børneeksem (atopisk dermatitis) efter vaccination for HPV fra Gardasil. Andre kolleger i branchen har kendskab til flere tilfælde.

Børneeksem er antagelig et udtryk for en forstyrrelse i immunsystemet, og enhver stimulation af immunapparatet, dvs. infektioner og vaccinationer, kan teoretisk tænkes at øge hudinflammationen ved børneeksem, siger han.

Han vil nu få de praktiserende læger på Falster til at undersøge fænomenet til efteråret. Da børneeksem er en hyppig tilstand blandt ca. 20 % af de danske børn, vil undersøgelsen hurtigt kunne give et svar på, om Gardasil kan være forbundet med aktivering af denne form for eksem.
I P3-nyhederne den 10.februar fastslår Lægemiddelstyrelsen dog på baggrund af en gennemgang af alle danske og udenlandske bivirkningsrapporter, at der ikke er fundet nogen sammenhæng mellem vaccinen og genopblussen af børneeksem.
Gardasils HPV-vaccine har været på det danske marked siden 2006 og har siden januar 2009 indgået som et tilbud i børnevaccinationsprogrammet.
Lægemiddelstyrelsen oplyser, at der siden 2008 og indtil nu er solgt ca. 220.000 vaccinedoser, men det er ikke kendt, hvor mange danskere, der er vaccineret med Gardasil. Lægemiddelstyrelsen opfordrer alle læger, patienter og pårørende om at indberette eventuelle bivirkninger til dem, siger Doris Stenver, der er overlæge i forbrugersikkerhed i Lægemiddelstyrelsen. De vil jævnligt oplyse om bivirkninger indberettet efter brug af Gardasil.
Hos Astma-Allergi Forbundet sidder man også med en mistanke. På deres telefonrådgivning har de haft flere opkald, der peger på en mulig forbindelse, udtaler
kommunikationschef, Tinne Vestergaard Nielsen.


Kilder:

Ugeskrift for læger nr. 51, 2008
MetroXpress 6.2. 2009
P3 nyhederne 10.2. 2009
DR nyhederne 6. 2. 2009