Mæslinger i Schweiz, Italien og Spanien

Der har hen over årsskiftet været udbrud afmæslinger i tre europæiske lande.

Der har i 2006-2007 været regulære udbrud af mæslinger i både Schweiz, Italien og Spanien, rapporterer de respektive landes sundhedsmyndigheder.

I Schweiz er der stadig gang i et udbrud af mæslinger, som begyndte i november 2006, og som indtil 17. juli i år havde medført 483 rapporterede tilfælde.

Inden epidemien brød ud i Schweiz, havde der gennem fire måneder været 43 sporadiske tilfælde i begyndelsen af 2006.

De første fem kendte tilfælde indtraf hos børn i alderen 8-9 år i byen Lucerne. Disse børn blev syge næsten samtidig. Årsagen til udbruddet er ukendt.

Udbruddet spredte sig fra byen Lucerne til de omkringliggende landområder og af 26 schweiziske kantoner, har 19 rapporteret om mindst et tilfælde af mæslinger. I 27 tilfælde har man på basis af virus i spytprøver kunnet slå fast, at det drejer sig om virus af genotypen D5.

Det er for nylig blevet opdaget, at en japansk studerende bragte D5 med sig, da vedkommende besøgte Canada. D5 har også været involveret i et stort udbrud af mæslinger på japanske universiteter sidste år.

Det kunne tyde på, at virusen i Schweiz er blevet indført fra Japan.

53 procent af de schweiziske tilfælde af mæslinger ramte det stærke køn. Halvdelen var drenge i alderen 5-14 år.

Seks procent af de 445 af tilfældene var vaccineret mod mæslinger, 87 procent var uvaccinerede, mens vaccinationsstatus for de tilbageværende syv procent er ukendt. 43 tilfælde krævede indlæggelse på hospital. 4 tilfælde blev rapporteret med hjernebetændelse, 29 tilfælde med lungebetændelse og 31 tilfælde med ørebetændelse. Der var ingen dødsfald.

I Italien har der været mæslinger på spil i Apulien i den sydøstlige del af landet.

Mellem 19. november 2006 og 9. januar 2007 er der rapporteret om 18 tilfælde af mæslinger i Apulien.

Det første rapporterede tilfælde var en dreng på seks år. Han blev syg den 22. november 2006 med mere end 38 i feber. To dage senere fik han udslet, og samme dag fik en af hans klassekammerater de samme symptomer på mæslinger.

Fra 28. november 2006 til 9. januar 2007 blev yderligere 15 tilfælde rapporteret i den by, hvor de første tilfælde var opstået. Ingen af de berørte 18 patienter havde nogen sinde været vaccineret mod mæslinger.10 af dem blev indlagt.

Det virus, der var i cirkulation i Italien var af genotypen B3, der aldrig tidligere er identificeret i Italien. B3 er derimod meget udbredt i Afrika, og i den seneste tid er der rapporteret om talrige indførelser af B3 til Europa og USA.

Der er ingen rapporter om dødsfald.

I Spanien har der i Barcelona og omegn i perioden oktober 2006 – februar 2007 været 213 bekræftede tilfælde af mæslinger som følge af et importeret tilfælde.

Det drejede sig om en seksårig pige fra Østeuropa, der sammen med sin familie boede i campingvogn. Pigen havde aldrig været vaccineret mod mæslinger.

Der er ingen rapporter om dødsfald.