Brug af p-piller kan fordoble risiko for livmoderhalskræft

Referat af Hanne Boss


Undersøgelser har vist at kvinder, der bruger p-piller som prævention fordobler deres risiko for at udvikle livmoderhalskræft, også kaldet cervical cancer. Og de nye undersøgelser viser også at 10 år efter, man er ophørt med at tage p-piller, falder risikoen til normal niveau.

Tidligere undersøgelser har også vist at risikoen for livmoderhalskræft øges proportionalt med, hvor lang tid man har taget p-piller.

Dette bekræftes af de nye undersøgelser, som viser at kvinder som har taget p-piller i 5 år eller mere, har dobbelt så stor risiko for at udvikle cancer, end kvinder der aldrig har taget p-piller.

For første gang fortæller de nye undersøgelser også noget om, hvor lang tid effekten varer ved, efter ophør af brug af p-piller.

Dr. Jane Green fra Oxford Universitet og andre af hendes kolleger, skrev i " The Lancet Medical Journal":

Tilfælde af kræft øges med alderen og de hormonelle præventionsmidlers effekt viser sig først når kvinderne er ældre og har passeret den alder hvor de bruger prævention.

Man regner med at 10 års brug af p-piller fra ca. 20-30 års alderen øger tilfælde af livmoderhalskræft i 50 års alderen med mellem 3,8 til 4,5 per 1000 kvinde i udviklingslande.

Forfatteren til artiklen pointerede, at p-piller dog signifikant reducerer risiko for visse andre kræftformer så som kræft i æggestokkene. Dette skal tages i betragtning når man vurderer risici ved brug af p-piller.

Cancerekspert professor Ciaran Woodman fra Universitetet i Birmingham siger at det er en interessant og grundig undersøgelse.

"I England er vi heldige, at vi har et velorganiseret screeningsprogram og dødsfald relateret til livmoderhalskræft er fortsat faldende. Et råd til kvinder, må derfor være, at de bør komme til disse screenings, når de bliver indkaldt."

Kilde : www.guardian.co.uk Press Association Ltd.


Vaccinationsforums kommentar:
En del vil nok undre sig over at budskabet til kvinder, fra de såkaldte cancereksperter, er at de bør komme til screeningundersøgelser. Ethvert andet NORMALT- tænkende menneske ville jo sige, at man øjeblikkelig burde stoppe med at tage p-piller eller endnu bedre, aldrig begynde på dem!!