Usikkerhed omkring såvel effektivitet som sikkerhed ved HPV-vaccine

Refereret af Camilla Gro Jensen


I Californien og Texas er lovforslag om indlemmelse af Gardasil i de statslige programmer enten opgivet indtil videre eller gået i stå grundet de mange uafklarede spørgsmål omkring vaccinen.

Amerikanske læger advarer om HPV-vaccine, og maner til forsigtighed, så længe de kliniske forsøg endnu ikke er afsluttede. Vaccinen skal beskytte mod det seksuelt overførte human papilloma virus (HPV), der forårsager livmoderhalskræft, men som også menes at øge risikoen for andre former for kræft, bl.a. kræft i struben. Vaccinen har den største effekt, hvis den gives inden pigen begynder at have sex. Derfor tilbydes Gardasil til piger fra 9 år og opefter.

Da vaccinen for omtrent et år siden blev godkendt på det amerikanske marked, blev den modtaget med store forventninger af læger og forældre til piger. Et føderalt udvalg anbefalede kort efter Gardasils godkendelse, at alle 11-12 årige piger blev vaccinerede mod HPV, og flere stater overvejer nu at indføre Gardasil i de statslige vaccinationsprogrammer.

Ifølge artikel i San Francisco Chronicle advarer to californiske universitetslæger i en leder i New England Journal of Medicine om, at anvendelsen af Gardasil bør begrænses, indtil undersøgelser af vaccinen er afsluttede. Der er for mange uafklarede spørgsmål, både med hensyn til hvor effektivt vaccinen beskytter mod HPV, samt langtidsvirkningerne, når man skal tage stilling til, om vaccinen skal ind i de statslige programmer.

En af forfatterne til lederen Karen McCune siger: ”Vaccination med Gardasil må for nuværende anses som eksperimentel. Og at diskutere at indføre Gardasil som lovbefalet vaccination, mens der stadig køres forsøg, er ekstremt forhastet. Vi oplever, at det er entusiasmen, der sætter dags-ordenen, snarere end data.”

HPV-vaccinen har i flere forsøg (også offentliggjort i New England Journal of Medicine) vist sig meget effektiv overfor de to former for HPV, der tegner sig for 70% af kræfttilfældene. Men den primære bekymring går dels på vaccinens skadevirkning på lang sigt, samt på usikkerhed omkring hvorledes de 13 andre kendte former for HPV reagerer, når de to mest kendte former ikke længere er virksomme. De beslutninger, der skal tages, kræver nøje overvejelser; på den ene side er det uomgængeligt, at Gardasil beskytter en del kvinder mod HPV; på den anden side er der mange uafklarede spørgsmål omkring vaccinens effektivitet og langtidseffekter


Kilde:
Erin Allday, San Francisco Chronicle