Kræftvaccine? Vi mangler oplysning!

Overskriften i avisen fortalte, at nu havde man fundet den første reelle vaccine mod kræft, nemlig livmoderhalskræft. Nok ser jeg med skeptiske øjne på vaccinationer, men en så alvorlig sygdom som livmoderhalskræft, der tilmed kan ramme kvinder i en tidlig alder, hvor de har små børn eller skal til at have det, bør man gøre meget for at bekæmpe. Jeg blev noget overrasket da jeg fandt ud af, at der slet ikke var tale om en vaccine mod kræft, men mod et seksuelt overført virus kaldet HPV (Human Papilloma Virus).

Danmark er et af de lande i Europa med den højeste forekomst af livmoderhalskræft. Hvorfor vides ikke. Vi er også den befolkning hvor flest kvinder ryger og bl.a. rygning lader til at begunstige denne virus. Samtidig kunne man jo fristes til at tilføje, at vi ydermere har den ungdom i Europa der drikker mest, måske fører dette også til et mere ubekymret forhold til sex.

Hvad der er faldet mig i øjnene når jeg har læst artiklerne til dette tema er, at både Kræftens Bekæmpelse, Sundhedsstyrelsen og pressen allerede anser vaccinen som praktisk selvskrevet til det danske børnevaccinationsprogram. Hvad der ikke oplyses i pressen er, at vaccinen kun vil kunne fange ca. 70% af de HPV-infektioner der kan føre til livmoderhalskræft, mens de sidste 30% stadig kun kan findes ved screening.

Det drejer sig ikke om at jeg ønsker at forbeholde den danske befolkning vaccinen mod HPV. Alle og enhver kan praktisk talt få alle de vacciner der er på markedet, hvis de vil betale for dem, enten hos egen læge eller hos en vaccinationsklinik. Men om en vaccine skal med i børnevaccinationsprogrammet eller ej, er en meget mere vidtrækkende beslutning. Vi håber at VaccinationsForum også denne gang må komme med i en sådan beslutningsproces, ellers kan jeg forestille mig at det som politiker kan være lidt svært, at få et nuanceret billede, når de fleste ikke kan få armene ned i bare henrykkelse.

Men hvad der virkelig undre mig er, hvorfor jeg ikke viste at jeg ved seksuel kontakt, kan få et virus der senere kan give mig livmoderhalskræft? Alle adspurgte i min omgangskreds viste det heller ikke. Nu kunne man selvfølgelig hævde, at min omgangskreds så ikke er særlig veloplyst, men undersøgelser viser at de fleste ikke kender til sammenhængen mellem HPV og livmoderhalskræft. At HPV er hovedårsagen til livmoderhalskræft har faktisk været kendt længe, men det har bare aldrig været genstand for nogen oplysningskampagne. Hvorfor ikke?

Jeg kan ikke lade være med at spørge mig selv om hvorfor de negative følger af vores seksuelle adfærd i Danmark ikke bliver taget mere alvorligt. Samfundet bruger årligt 283 millioner kroner på at behandle seksuelt overførte sygdomme. At vaccinerer mod HPV ville koste samfundet yderligere mindst 70 millioner kroner om året, alt imens det drejer sig om at få folk til at bruge kondom!

Hvis man i dette land ønsker en befolkning, der selv skal tage ansvar for liv og sundhed, er det tvingende nødvendigt at man kommunikerer al den information man har ud til så mange som muligt, på en fornuftig og iøjnefaldende måde.
Vi er ikke bange for at snakke om ”6 om dagen” for at få folk til at spise mere frugt og grønsager og vi bruger også sex til at forklarer folk at de bør spise fisk to gange om ugen, men når det drejer sig om at man kan dø af andet end HIV/AIDS ved at have ubeskyttet sex er der dyb tavshed. Var det da ikke muligt at lave en kampagne der oplyste om risikoen ved at have sex, på en sådan måde at det kunne blive smart at vente med at have sex, smart at være monogam og rigtig, rigtig smart at bruge kondom!


Næstformand
Anne-Christine Neumann