Hjernebetændelse fundet hos autister.

På baggrund af en onlineudgave af artiklen, ”Neuroglial Activation and Neuroinflammation in the Brain of Patients with Autism”, af Diana L. Vargas et al, Annals of Neurology, January 2005, vol 57.
Oversat af Nathan Russell


Børn med autisme har en betændelsestilstand i hjernen, men det er ikke klart om det er en årsag til/eller en følge af tilstanden. Vævsprøver fra hjernen af elleve afdøde patienter med autisme, samt spinalvæske fra seks levende børn med autisme, viste immunforsvars responser - ifølge forskere ved Johns Hopkins School of Medicine i Baltimore og Universitetet i Milan. Disse opdagelser styrker teorien om, at særlig aktivitet i immunforsvaret er involveret i autisme, selvom det endnu ikke er klart om den har en gavnlig eller destruktiv funktion, siger dr. Carlos Pardo-Villamizar, som var leder af undersøgelsen.

Autisme betegner en forstyrret hjernefunktion, som normalt kommer til udtryk i børns gå-alder. Man estimerer at 2-5 ud af 1000 børn har tilstanden, og symptomerne inkluderer vanskeligheder ved at begå sig i sociale sammenhænge og gentagelse af bestemte adfærdsmønstre. I en undersøgelse som har været publiceret online i ”Annals of Neurology”, fandt Pardo og hans kolleger, abnormal aktivitet af chemokiner, signalstoffer fra immunforsvaret, i autistiske patienter. Denne kroniske betændelsestilstand var at finde i forskellige afsnit af hjernen, forårsaget af celler som hedder microglia og astroglia, ifølge Pardo.

Pardo tilføjede desuden, at andre forskere også har fundet indikationer på, at immunforsvaret spiller en rolle hos patienter med autisme,- dette bakkes dog ikke op af alle studier. Vi ønskede et mere entydigt svar af sammenhængene, så frem for at kigge på immunsystemets generelle funktioner, valgte vi at fokusere på responser i nervesystemet. Ingen ved hvad der forårsager autisme hos børn, men flertallet af eksperterne har afvist, at der skulle være en forbindelse til børnevaccinationerne. Man ved dog, at der er en meget stærk arvelig faktor – dette har man set hos enæggede tvillinger. Det er nødvendigt med flere studier af disse immunforsvars reaktioner, før man kan afgøre hvilken rolle de spiller i forhold til udviklingen af autisme.


Kilde:
Reuters (mandag d.15 november, 2004)