Forhøjes risikoen for MS af hepatitis B vaccinen?

Fra ”Deutsches Ärzteblatt” 14.09.2004
oversat af Annette Winther


BOSTON. Efter at en sammenhæng syntes udelukket, kommer nu et tilfælde-kontrol-studie i neurologi (2004; 63:838-842) til det resultat, at personer, som er blevet vaccineret mod Hepatitis B, har en tre gange så høj risiko for en multipel sklerose (MS).

Foranledningen til denne undersøgelse var ca. 200 sygdomstilfælde af multiple sklerose, som optrådte i Frankrig i 1996 i en tidsmæssig tæt forbindelse med en hepatitis B vaccination. Den franske regering stoppede dengang en vaccinekampagne i skolerne. Der blev gennemført et såkaldt Fall-cross-over studie. Derved blev MS patienter, der havde været udsat for et sygdomsangreb spurgt, om de i de sidste to måneder inden angrebet satte ind, var blevet vaccineret mod hepatitis B. De foregående to-måneders intervaller blev brugt til sammenligning. Studiet, som blev publiceret i New England Journal of Medicine (2001; 344: 319-26), fandt ikke nogen forhøjet angrebsrisiko efter en vaccine.

Derpå så det ud til at mistanken var fjernet. Den bliver nu genoplivet via et ”ægte” tilfælde-kontrol studie. Miguel Hernán og medarbejdere ved Harvard School of Public Health, Boston har analyseret de britiske praktiserende lægers databank: General Practice Research Database (GPRD) samler siden 1987 britiske praktiserende lægers patientdata. Databanken omfatter imidlertid tre millioner patienter eller fem procent af den britiske befolkning. Mellem januar 1993 og december 2000 kom det for 163 patienter til et udbrud af MS.

Disse patienter blev sammenlignet med dataene af 1604 kontroller, som lignede patienter i flere punkter (alder, køn, lægepraksisens situation og første lægebesøg i praksisen) Da GRPD også registrerer tidspunktet for vaccinen, kunne Hernán og medarbejdere undersøge, om der oftere kom en vaccine forud for en MS diagnose. Derved blev tidsrammen udvidet til tre år (overfor to måneder i det franske studie).

Der blev fundet en tre gange forhøjet relativ risiko. Oddsene ratio på en MS indenfor de første tre år efter hepatitis B vaccinen stod i 3,1 (95-konfidencinterval 1,5-6,3). Der bestod ingen sammenhæng for stivkrampe- og influenzavacciner.

Dette studie er nu en pressemeddelelse værd for US-American Academi of Neurology, hvori der dog bliver betonet, at hepatitis B vaccinen er en af de sikreste vacciner, som nogensinde er blevet produceret. Den ville forhindre 95 procent af hepatitis B infektionerne og skulle desuden være den første vaccine, som beskytter mod en kræftsygdom, nemlig leverkræft, som især i udviklingslande er den hyppigste dødsårsag.

Også Hernán betoner, at fordelene af vaccinen overvejer de mulige risici. Det kan også udelukkes, at vaccinen er ansvarlig for et stort antal af MS tilfælde. 93 procent af alle MS patienter i den britiske gruppe havde slet ikke fået vaccinen. /me


Links til temaet

Abstract der Studie in Neurology: www.neurology.org/cgi/content/abstract/63/5/838
General Practice Research Database: www.gprd.com/