Modermælk og forebyggelse mod infektion

Refereret af Vita Damsø


Modermælk anbefales til spædbørn (se tidligere artikel i Nyhedsbrevet) og udover de ernæringsmæssige og psykologiske fordele er det velkendt at modermælk har en beskyttende virkning mod infektioner.
De følgende nye fund bidrager til forståelsen af modermælkens infektionshæmmende virkning:

Alpha-lactalalbumin beskytter mod lungebetændelse forårsaget af streptokokker - uanset type og evt. resistens.

Et caseinlignende peptid hæmmer mange bakterier – f.eks. stafylokokker, streptokokker og meningokokker foruden gærvækst.

Enzymet xanthin oxidase omdannes i mave/tarmkanalen til nitrinoxid, der hæmmer bl.a. colibakterier og salmonella.

Modermælk viste sig mere effektiv end mælkesyrebakterier til forebyggelse af diaré forårsaget af nosocomial rotavirus, som ofte spredes på hospitaler.

Cytokiner (der er vigtige signalstoffer i immunsystemet og som der stadig opdages nye af) beskytter tarmslimhinden. Koncentrationen er højest de første 2 dage efter fødslen ved fuldbårne børn. Ved for tidlige fødsler er koncentrationen lavere.

De infektions hæmmende bestanddele i modermælk holder sig endda i op til 3 måneders frysning.


Kilde:
Benjamin Estrada, MD