Influenzavaccination - er det fremtidens "hellige vand" som alle skal stænkes med?

Af Else Jensen og Vita Damsø


I foråret skete der noget bemærkelsesværdigt i USA. Det rådgivende vaccinationsudvalg, de amerikanske børnelæger og de praktiserende lægers forening anbefalede at alle amerikanske børn fra 6 mdr. og de mennesker der bor i samme husstand, deres pædagoger og dagplejemødre skulle influenzavaccineres hvert år. Vaccinen er dog ikke inkluderet i det faste børnevaccinationsprogram der er mere eller mindre tvungen i USA. Er det hvad vi kan forvente os i Danmark ? Vil det snart være asocialt ikke at lade sig vaccinere mod influenza?


Hvordan er anbefalingerne i Danmark?

Herhjemme er politikken indtil videre at sundhedsstyrelsen anbefaler vaccinationen til dem de anser for udsatte grupper:

- Personer der går til behandling eller kontrol for kroniske lungesygdomme, hjerte-karsygdomme eller sukkersyge.
- Personer med medfødte eller erhvervede immundefekter.
- Personer med andre sygdomme hvor tilstanden ifølge lægens vurdering medfører at influenza udgør en alvorlig sundhedsmæssig risiko.
- Personer der bor på plejehjem eller lign., idet lægen ud fra lokale forhold må vurdere, om der er behov for at vaccinere den konkrete beboer.
- Personer over 65 år

Børn over 6 mdr. der tilhører disse risikogrupper anbefales vaccination.

Vejledning om evt. vaccination af HIV-smittede vil kunne gives på den infektionsmedicinske afd., der følger patienten.


Hvilke vacciner findes der?
- Uden kviksølv: Vaxigrip, Fluad, Addigrip og Mutagrip.
- Med kviksølv: Influvac.

Beskyttelsesgraden er særdeles varieret alt efter hvor heldig man er med at sammensætte de rigtige stammer i vaccinen til den kommende epidemi. Den er nemlig forskellig hvert år. Sidste år var det en forkert stamme der var i vaccinen, og man undersøgte effekten i et lille pilotprojekt på under 100 deltagere. Den var helt nede på 33%. Ikke uventet, da vaccinen jo ikke var den "rigtige". Selv om antallet af undersøgte var meget lille, siger det alligevel noget om hvilken betydning det har, at de rigtige stammer er i vaccinen.

Ellers regner man med at effekten ligger på 60 % hos ældre og hos andre ca. 70%.


Hvilke alvorlige bivirkninger findes der ved vaccinen?
Indlægssedlen har oplistet nedenstående alvorlige bivirkninger. De regnes for meget sjældne. Til gengæld er de rapporteret ofte nok til at man regner dem for helt sikre komplikationer:

- Alvorlig nervebetændelse med evt. lammelse til følge. Selv om man oftest vil komme sig helt, er det en alvorlig sygdom.

- Hjernebetændelse.

- Kramper.

- En sygdom kaldet "vaskulitis", hvilket er en sygdom i blodårerne der bevirker at de bliver gennemtrængelige, dvs. der komme små huller i dem. (Denne sygdom kan også udløses af andre årsager.) Sygdommen har et utrolig bredt spektrum af symptomer, alt efter hvor i kroppen skaden opstår.


Naturlig behandling af influenza – kan det lade sig gøre?
Har man fået influenza kan symptomerne lindres og forløbet måske afkortes med urter og vitaminer, da de hjælper immunsystemet med at arbejde effektivt. Men vigtigst er nok at følgesygdomme som regel kan undgås.

Så snart man mærker de første symptomer gælder det om at komme i seng – f.eks. med en kop varm krydderte, mens andre sendes på indkøb hvis der mangler noget til den naturlige behandling, man vil starte på. Grundkuren alene har virkning, ligesom alle remedier godt kan bruges samtidigt.


Krydderte:
En liter vand koges 15 minutter med 6-10 hele kardemommefrø, en lille stang kanel, 4 hele nelliker, 8-10 hele peberkorn og 3-4 cm frisk ingefær i skiver.

Sies og drikkes med lidt honning.

Grundkur, der både er forebyggende og helbredende:
- Søvn nok og derudover så meget hvile som muligt i sengen, når man er syg.

- Drik rigeligt fortyndet grønsagssaft (f.eks. Biotta), spis grønsagssupper, evt. purerede og drik urtete, den nævnte krydderte eller den Ayurvediske Kaphate.

- Undgå sukker, der sløver immunsystemet.

- Tag en stærk multivitamin/mineralpille om dagen – f.eks. Spektro eller Omnimin. Mindre børn f.eks. Omnimini.


Urtekur:

- Sambucol Active Defence, der indeholder hyldebærekstrakt, echinacea, zink, propolis og C-vitamin, kan bruges både forebyggende til mennesker med forkølelsestendens og som behandling. Ren Sambucol kan også fås. Der indeholder hyldebærekstrakt, echinacea, zink, propolis og C-vitamin, kan bruges både forebyggende til mennesker med forkølelsestendens og som behandling. Ren Sambucol kan også fås.

- Gelsemimin 6 og Echinacea 5 er effektive sammen til alle slags infektioner. Akut dosering: 50 dråber af hver i et stort glas vand, som der tages en slurk af hver 15. minut. Fortsæt hele første dag. Derefter 15 dråber af hver i et glas vand 3-5 gange om dagen. er effektive sammen til alle slags infektioner. Akut dosering: 50 dråber af hver i et stort glas vand, som der tages en slurk af hver 15. minut. Fortsæt hele første dag. Derefter 15 dråber af hver i et glas vand 3-5 gange om dagen. Der indeholder hyldebærekstrakt, echinacea, zink, propolis og C-vitamin, kan bruges både forebyggende til mennesker med forkølelsestendens og som behandling. Ren Sambucol kan også fås. er effektive sammen til alle slags infektioner. Akut dosering: 50 dråber af hver i et stort glas vand, som der tages en slurk af hver 15. minut. Fortsæt hele første dag. Derefter 15 dråber af hver i et glas vand 3-5 gange om dagen.


Vitaminkur:

- 500 mg C-vitamin hver anden time. Mindre børn 50 mg gange deres alder hver anden time.

- 1.000 mg bioflavonoider om dagen, f.eks. Langelands Hybenpulver. Børn op til ½-delen.

- 50.000 enheder A-vitamin om dagen, fordelt på 2-3 portioner, i op til en uge. Børn kun 2 dage. A-vitamin kan være giftigt ved langvarige kure, men en kort kur som denne er sikker – undtagen ved graviditet, da det er giftigt for fosteret. Gravide kan i stedet for spise rigeligt med betakarotin, der er forstadiet til A-vitamin, fra gule og orange grøntsager og frugter. Myzeliceret A-vitamin dråber fra Natur Energi er lette at optage og lette at dosere. Til lavere dosering kan der bruges A,D-levertrankapsler fra Berthelsen eller ImmunoRaptor fra NaturEnergi, der er en tyggetablet med A og C vitamin, Zink og bioflavonoider. Den er især god til børn. 


C-vitamin har utallige velundersøgte virkninger, men den vigtigste er virkningen på immunsystemet. Mængden af antistoffer og interferon øges ligesom de hvide blodlegemers funktion og aktivitet. Dette hæmmer bl.a. reproduktionen af virus.

Bioflavonoider styrker især bindevævet og karsystemet og øger optagelsen af C-vitamin. Desuden er både bioflavinoider, C- og A-vitamin vigtige antioxidanter, der beskytter alle celler.

A-vitamin er vigtig for hud, hår, ører og øjne og styrker slimhindernes beskyttelseslag, der sammen med mavesyren bekæmper mange bakterier og virus før de når at sprede smitte. A-vitamin styrker immunfunktionen ved at øge antallet af T-hjælper celler og antistoffer.

I dette forum er det relevant at nævne at A-vitamin mangel er sat i forbindelse med infektioner som mæslinger, skoldkopper, lungebetændelse og AIDS. Symptomer på A-vitamin mangel ses først som små knopper på indersiden af overarmene, natteblindhed og øget antal infektioner. Til sidst udvikles øjensygdommen xerophthalmia, som det anslås at 10 millioner børn dør af hvert eneste år i Asien.

Alle remedier er let tilgængelige og kan købes eller bestilles (ring i forvejen) i Matas.

Herudover er der selvfølgelig mange andre specifikke kure og remedier, som også er gode naturlige behandlingsmetoder.


Læs evt. mere på www.allergica.dk, www.vitaviva.dk og www.helsamnetbutik.dk og læs om behandling af feber i en anden artikel i dette nummer af Nyhedsbrevet.

Der indeholder hyldebærekstrakt, echinacea, zink, propolis og C-vitamin, kan bruges både forebyggende til mennesker med forkølelsestendens og som behandling. Ren Sambucol kan også fås. er effektive sammen til alle slags infektioner. Akut dosering: 50 dråber af hver i et stort glas vand, som der tages en slurk af hver 15. minut. Fortsæt hele første dag. Derefter 15 dråber af hver i et glas vand 3-5 gange om dagen. influenza, hjernebetændelse (encephalitis), sygdomsforebyggelse, nervebetændelse, vitaminer, urter.