Amerikanske lovgivere imod hindring af sagsanlæg mod vaccinefirmaer

Af Joanne Kenen (Reuters)
Oversat fra engelsk af Diana Hallundbæk Beckhaug


Medlemmer af både Repræsen-tanternes Hus (Underhuset i De forenede Staters Kongres, red.) og Senatet har onsdag aflagt løfte om at afskaffe kontroversielle bestem-melser, der ubemærket er gledet ind i Den Nationale Sikkerhedslovgivning, som de siger tilgodeser vaccine­producenter på bekostning af børn med autisme og andre sygdomme. Men en af ophavsmændene til bestemmelserne sagde, de var ment som en sikkerhed for, at landet havde vacciner at tilbyde børn. Vaccinekritikere siger, de kan forårsage autisme, og mange har indledt retssager.

Undersøgelser har ikke påvist sammenhæng mellem vacciner og autisme, men vaccineproducenter siger, de har brugt hundredvis af millioner dollars på at forsvare sig mod disse sagsanlæg. Firmaer siger, det er en af hovedårsagerne til, at mange af dem har stoppet vaccine-produktionen. Et enormt ramaskrig fulgte nyheden om, at bestemmelserne, som vanskeliggør søgsmål mod vaccine-producenter, sidste måned blev føjet til lovforslaget fremsat af Den Nationale Sikkerhedsrådgivnings Føderale Departement. Grupper, som kæmper for sikrere vacciner, fordømte straks dette træk som et forsøg på at beskytte finansstærke firmaer.
Adskillige medlemmer af kongressen, både demokrater og republikanere, reagerede på kritikken, og onsdag lovede flere at fjerne bestemmelserne når Kongressen igen sammenkaldes i januar 2003.

Senator Debbie Stabenow, demokrat fra Michigan, kaldte bestemmelserne skandaløse. ”Det er virkelig lovgivning, når den er værst”, sagde hun på en nyhedskonference. Senator Patrick Leahy, demokrat fra Vermont, kaldte det en ”kæmpegave til medicinfirmaer... på autistiske børns bekostning.” Men Tennesseerepublikaneren, Bill Frist, sagde, at bestemmelserne kom fra et lovforslag, han selv havde støttet, som sigtede mod at opmuntre flere firmaer til at lave vacciner.

”Truslen om erstatningsansvar er blevet en barriere for vores mulighed for at beskytte det amerikanske folk”, sagde han. ”Tre bestemmelser fra mit lovforslag blev tilføjet i Den Nationale Sikkerhedsrådgivnings Lovforslag”, fortsatte han. ”Det er et stort mysterium, hvem der har bevirket dette.” Kun 4 firmaer producerer nu de vacciner, som rutinemæssigt gives til børn for at beskytte dem mod mæslinger, røde hunde, kighoste, polio, leverbetændelse, difteri, stiv-krampe, skoldkopper, meningitis og lungebetændelse. Det er Merck & Co. Inc., GlaxoSmithKline Plc, Wyeth og Avensis-Pasteur. Kun to af disse firmaer – Merck og Wyeth – er amerikanske. Landet havde alvorlig mangel på vacciner i det forløbne år, hvilket efterlod tusinder af børn under-vaccinerede. Det amerikanske Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse eftersporer rapporter om sygdoms-udbrud for at undersøge, om der har været et øget antal af børnesygdomme som følge af vaccine­mang­len.


ADVOKATER FINDER SMUTHUL I SAGSANLÆG.
B. Frist sagde, at undersøgelses-dommere fandt et smuthul i Loven om Kompensation for Vaccineskader af 1986, som var indført for at tilvejebringe fondsmidler til støtte for børn med bivirkninger fra vacciner. B. Frist sagde, at undersøgelses-dommere var begyndt at lægge sag an mod producenter af Thimerosal, et kviksølvbaseret konserveringsmiddel, som nu er fjernet fra børnevacciner. Eli Lilly & Co. har været det primære mål.

”Undersøgelsesdommere kan ikke lide det, for producenterne har de store penge”, sagde han. Studier har aldrig påvist en sammenhæng mellem Thimerosal og autisme. Loven af 1986 havde til hensigt at forebygge en mangfoldighed af søgsmål mod vaccineproducenter, hospitaler, sygeplejersker og andre der vaccinerer folk - udfra den holdning at vacciner er det største gode for samfundet, hvorfor samfundet bør bære byrderne ved enhver bivirkning. ”Vi regnede med at blive holdt skadesløse”, sagde Dr. Robert Chen, chef for vaccinesikkerhed og ud-vikling i det amerikanske Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse i et interview for nylig.