Wakefields afgang chokerer forældre

Mave- tarmspecialisten, som offentliggjorde mistanken om en sammenhæng mellem autisme, tarmbetændelse og MFR-vaccinen, er blevet urimeligt behandlet, mener hans tilhængere.
Nyheden om Andrew Wakefields afgang fra The Royal Free Hospital i London vil glæde hans modstandere i the Department of Health (svarende til Sundhedsstyrelsen i DK, red.), men det har knust forældrene til de 200 børn som han har behandlet.

Rosemary Kessick, hvis 13-årige autistiske søn var en af de første Dr. Wakefield undersøgte, siger til the Telegraph: ”Hvad folk ikke vil indse er at Andrew Wakefield ikke gik ud og søgte efter os. Vi forældre opsøgte ham, fordi vi var sikre på, og havde ret i, at vores børn havde en tarmlidelse, og at denne på en eller anden måde havde sammenhæng med deres autisme. Han har støttet os, og som et resultat af dette, er han blevet meget tarveligt behandlet.”

Der er hundredvis af børn, diagnosticeret som autister, med det nye kombinerede syndrom med alvorlige mavesmerter, manglende sprog og ekstrem adfærd. Wakefield har behandlet 200 børn på the Royal Free Hospitals afdeling for pædiatrisk gastroenterologi. Derudover er 150 børn på en venteliste der går helt ind i 2003. Behandlingen på afdelingen er så enestående, at bekymrede forældre allerede for 2 måneder siden opsøgte Tony Blairs embedsmænd for at trygle ham om at blande sig i Wakefields forstående afgang. Ved dette møde, stod Wakefield bag forældrenes anmodning, men senere måtte han indse, at fjendtligheden mod ham indenfor hospitalet og dets undervisningsafdeling gjorde hans position der uholdbar. Han udtalte i den forbindelse til ”The Telegraph”: ”Jeg må nu indse, at alt hvad der er hændt mig var uundgåeligt helt fra starten. Hvis du anfægter systemet, vil systemet straffe dig.”

Forældre, der havde hørt om Wakefields forestående afgang, var desperate efter at få forsikringer for at deres børn stadig ville blive behandlet på afdelingen, som blev ledet af Storbritanniens mest respekterede specialist indenfor børns tarmlidelser prof. John Walker-Smith, indtil han gik på pension sidste år. Afdelingen har stor international anerkendelse for de fine resultater. I mange tilfælde har børnenes indlærings- og adfærdsproblemer forbedret sig markant. Forældrene frygter, at der efter Wakefields afgang vil blive et kæmpe pres på hans tidligere kolleger for at stoppe hans arbejde.

Ann Hewitt fra London, hvis 8-årige søn Thomas er alvorligt syg og afhængig af hyppige hospitalsindlæggelser, siger i ”The Telegraph”: ”uafhængigt af årsagen til deres lidelser, har disse børn ret til den bedste behandling og til den omsorg og respekt de behøver. Man kan skyde budbringeren, men disse børn vil blive ved med at være her, og det er afgørende, at de til stadighed vil blive behandlet.”

Da han i sin tid startede på Royal Free Hospital i 1987, var Dr. Wakefield den mand alle ønskede at kende. Lægen, som studerede ved St. Mary’s Hospital i vest London og forskede i tarmtransplantation ved universitetet i Toronto, ankom med planerne om at undersøge årsagerne til to alvorlige former for tarmbetændelse, Crohns sygdom og Ulcerøs Colitis. Gennem første halvdel af 90’erne, blev hans forskning støttet med millionstore bidrag fra medicinalindustrien og diverse fonde. Disse begyndte at falde fra, da Wakefield i 1995 offentliggjorde et studie der viste at mæslingevaccination kunne være en risikofaktor for tarmlidelserne. Det første tegn på at hans forskning ville vise upopulære resultater. Han var dog fuldstændig uforberedt på den vanære der fulgte, da han i 1998 offentliggjorde en medicinsk rapport i det ansete medicinske tidsskrift the Lancet, der omtalte, at han og hans kollegaer havde fundet en sammenhæng mellem tarmlidelser og autisme hos 12 børn. Symptomerne på mavesmerter er almindeligt hos børn med autisme, men det havde indtil da udelukkende været opfattet som en manifestation af deres adfærdsproblemer. Fundet af, at disse børn havde en virkelig og alvorlig tarmlidelse, var en revolutionerende opdagelse. Hvis rapporten havde behandlet dette faktum alene, ville Wakefield formodentlig stadig være i sit job. På trods af at han blev frarådet det af andre i sit team, valgte Wakefield at stå frem med at forældrene til 8 af de 12 autistiske børn, fortalte, at deres oprindeligt normale barn var blevet syg efter at have modtaget MFR-vaccinationen. Dette resultat var alarmerende, og med hver enkelt forskningsresultat han siden hen er kommet med, blandt andet beviser for fundet af mæslingevirus i beskadiget tarmvæv hos nogle af børnene, jo voldsommere har det medicinske systems fordømmelse af ham været.

Da Dr. Wakefield i januar 2001 sagde, at han nu havde set 170 autistiske børn med samme tarmlidelse, og at størstedelen af forældrene fortalte at børnene var blevet syge efter at have fået MFR-vaccinen, besvarede the Department of Health dette ved at bruge £3 million (svarende til ca. 30 mio. kr.) på at fremføre en kampagne for at forsikre forældre om at MFR-vaccinen er sikker. The Department of Health mener, at forældre ofte først opdager symptomer på autisme hos deres børn omkring det tidspunkt hvor MFR-vaccinen gives, men at dette ikke betyder at de to ting har nogen sammenhæng. En talsmand udtalte i forbindelse med kampagnen: ”Vores opfattelse er, at triplevaccinen er den sikreste måde at beskytte børn mod 3 potentielt farlige sygdomme.”

Efter sin afgang fra the Royal Free Hospital, udtalte Wakefield, at han stadig ikke har fortrudt sin beslutning om også at offentliggøre den kontroversielle del af sine studier. ”At miste et undervisningsjob på et hospital i London er ikke noget der fremmer mit CV, men der er vigtigere ting på spil. Hvad der betyder mest er hvad der for fremtiden vil blive gjort for disse børn.”


Wakefield til USA
En måned efter sin afgang fra the Royal Free Hospital i London, er Dr. Andrew Wakefield blevet ansat som leder af et ”multi-million-dollar” forskningsprogram i Amerika.

Efter at The Telegraph før jul 2001 havde optrevlet historien om hvorledes Wakefield blev tvunget til at gå efter sine kontroversielle studier om sammenhængen mellem MFR-vaccinen og autisme, har MFR-vaccinens sikkerhed endnu engang været midtpunktet for stor furore i England. Debatten har blandt andet fået en heftig drejning efter at premierminister Tony Blair har nægtet at udtale hvor vidt hans 17 måneder gamle søn Leo er blevet MFR-vaccineret med triplevaccinen.

Efter at Wakefield offentliggjorde, at han havde identificeret næsten 200 børn med tarmbetændelse og autisme efter at de var blevet MFR-vaccineret, blev han gjort klart at hans forskning ikke længere var i tråd med strategien for the Royal Free Hospital og London University Medical School.

Men han har nu fået mulighed for at fortsætte sine studier på The International Child Development Ressource Centre (ICDRC) i Florida. Dette center behandler flere end 1700 autistiske børn fra hele verden og står for at udvikle et undersøgelsescenter til £15 mio. (ca. 150 mio. kr.) i Boca Raton, South Florida.

Dr. Wakefield har for nylig udtalt til the Telegraph: ”Den autistiske verden er i krise pga. den himmelstormende stigning i antallet af tilfælde. Det medicinske etablissement står ikke bare uden svar på dette, det virker også som om at det ikke engang ønsker at stille de rigtige spørgsmål. ICDRC bryder med denne tendens. Det indeholder et fantastisk potentiale og det vil være en ære for mit team og mig at hjælpe med at realiserer dette potentiale.

Direktøren for ICDRC, Dr. Jeff Bradstreet siger at Dr. Wakefields beslutning om at slutte sig til dem som ”Director of Research”, var vidunderlige nyheder, og at det ville gøre deres førsteklasses forskerteam komplet, med specialister med ekspertise fra alle aspekter af autisme.

Robert Sawyer, leder af Visceral, en britisk fond som støtter forskning i tarmlidelser og autisme, siger at Wakefield stadig vil samarbejde med læger i Storbritannien, Irland og Sverige. Han mener at dette er muligheden for at sætte de bedste hoveder sammen, og få forskningen effektueret på området. Wakefield udtaler endvidere: ”Oprettelsen af et helt uafhængigt center hvor man kombinerer forskning med gode undersøgelsesfaciliteter, behandling og evaluering af potentielle terapier giver en unik mulighed for at højne vores forståelse og udvikle nye behandlingsmodeller for autister. Det altoverskyggende mål er at levere den fremgang vi ser som stadigt mere mulig for ramte børn og unge mennesker i hele verden.”


Kilder:
”Parents left stunned as MMR doctor is forced out”, news.telegraph.co.uk den 2.12.2001
“Wakefield Is Given New Job With Bradstreet’s ICDRC” The Telegraph 7.1.2002
“Bradstreet’s ICDRC Announces Addition of Wakefield” The Telegraph 7.1.2002