Referat af foredrag om rejsemedicin ved læge Mogens Rishøj

Af Mette Münchow


Efter generalforsamlingen, holdt rejsemediciner Mogens Rishøj et virkelig spændende foredrag om rejsemedicin. Efter at have været praktiserende læge i Rødovre i 18 år, begyndte M. Rishøj, i forbindelse med egne rejser, at interessere sig for rejsemedicin, da han syntes rådgivningen på området var alt for dårlig. I 2000 oprettede han, sammen med en infektionsmediciner fra Bispebjerg Hospital, Rejsemedicinsk klinik.

www.rejseklinikken.dk

I konsultationerne på Rejseklinikken forud for en rejse, udføres en rejseanamnese, hvor man taler om rejsemål, transportform, indkvartering, vaccinationsstatus, børn, mulig graviditet, kroniske sygdomme, seksuelle vaner og lign. En sådan konsultation varer min. ½ time.

M. Rishøj lavede en gennemgang af de typiske sygdomme der vaccineres mod, når folk skal ud at rejse, og han havde en meget saglig tilgang til, hvordan man kommer længst med god forberedelse, at lære fornuftige forholdsregler - og en god rejseforsikring. Det at vaccinere mod alverdens ting, er en langt mindre sikkerhed end det at lære at opføre sig fornuftigt i forhold til de lokale forhold. Han nævnte utallige eksempler på dette.

Det allerstørste problem for rejsende, er rejsediarré, og det kan man ikke vaccinere mod… Vi nævner et par af guldkornene fra Mogens Rishøjs foredrag:

”Det at rejse, er den mest smitsomme sygdom. - Og der findes ingen vaccine!”

”Vejledning er vigtigere end vaccination. – Det er ingen kunst at sætte en kanyle i folk.”

”Alt er skide ligegyldigt, hvis man ikke har en god rejseforsikring!”

”Der er stort set ingen vaccine man kan tillade sig at give gravide. Hvis en gravid vil til et land med vaccinationspligt, bør hun blive hjemme.”

”Det mest problematiske er de sygdomme, som man lige så godt kan få herhjemme.”

”Man kan komme meeeeget langt med sund fornuft.”

”Man kan ikke få malaria om dagen! Malariamyggene stikker kun når det er mørkt.”

”Ved malaria er selv den dårligste læge i stand til at stille diagnosen!”

”At rejse uden forsikring, kan være lig med ruin!”


- Som det fremgår af ovennævnte, var det ikke blot et meget spændende, men også meget underholdende foredrag.