Forurenet poliovaccine sættes i forbindelse med lymfekræft.

Amerikanske forskere peger på forbindelse mellem en form for lymfekræft, der ofte rammer HIV-smittede, og virusset SV40. Hovedkilden til kendt menneskelig udsættelse for smitte med SV40 var vaccinering med SV40-forurenet poliovaccine.

Sammenhængen mellem lymfekræftformen Non-Hodgkins lymfom og virusset belyses i en artikel i det internationale lægetidsskrift The Lancet.
Det fremgår, at antistoffer til SV40 jævnligt er fundet i lymfomer, der vævstypemæssigt tæller for 50-60 procent af alle tilfælde af Non-Hodgkins lymfom.

I løbet af de seneste 30 år er forekomsten af og dødsraten ved denne sygdom steget drastisk, idet der næsten er tale om en fordobling, og omkring 55.000 nye tilfælde af lymfomer af Non-Hodgkins typen forventes at blive diagnosticeret om året i USA.

Selvom årsag til stigningen i forekomsten ikke forstås fuldt ud, står et vældig stort antal af sygdomstilfældene i forbindelse med HIV-1 epidemien.

Lymfom af Non-Hodgkinstypen er en ofte forekommende ondartet sygdom blandt HIV-1 inficerede patienter, og forekomsten kan være op til 300 gange højere end blandt raske individer.

SV40 (simian virus 40) blev første gang opdaget i en prøve med forurenet poliovaccine fra 1955. Uden at man havde været klar over at SV40-virusset var “passager” i vaccinen blev denne vaccine brugt i USA fra 1955 til 1963.

Inaktiveret og levendeafsvækkede former af poliovaccinen blev dyrket i celler fra abenyrer. Nogle af cellerne var fra dyr, der var naturligt inficeret med SV40 - en virus der var ukendt på den tid.

Undersøgelser har vist at resterende SV40 overlevede den inaktiveringsbehandling vaccinen udsattes for, og millioner af mennesker blev uden at vide det udsat for levende SV40 fra 1955 til begyndelsen af 1963.

Forskerne - med dr. Regis A. Vilchez, Baylor College of Medicine, Houston Texas, i spidsen - konkluderer, at deres forskningsresultat føjer lymfomer til typen af menneskelige kræftformer, der forbindes med SV40.


/ritzau/