Levende poliovirus i afføringen efter poliosukkerknald

I Vaccinationsforums telefonrådgivning, er der flere spørgsmål, som ofte går igen. Et af dem er, hvordan forældre til uvaccinerede børn skal forholde sig til det faktum, at afføringen hos børn der har fået poliosukker, indeholder levende poliovirus i op til en måned efter vaccinationen. Levende poliovirus (oral polio, kendt som “poliosukkerknalden”) bruges som en såkaldt “buffer” til den dræbte poliovaccine, som spædbørnene får injiceret. Dette er for at fremme antistofdannelsen for at opnå øget immunitet overfor sygdommen.

Poliosukkerknalden gives ved 2-, 3-, og 4-årsundersøgelsen. Lidt hurtig hovedregning, vil afsløre, at det betyder, at der i en vuggestue eller børnehave med f.eks. 40 børn, som har fødselsdag jævnt fordelt over året, næsten altid vil være en eller flere af dem, som har levende poliovirus i deres afføring.

Hvordan skal man så forholde sig til det, hvis man ikke ønsker, at ens barn skal have poliovaccinerne? (—Og heller ikke ønsker at de skal få polio!!?) Else Jensen, rådgiver i Vaccinationsforum, plejer også at svare på dette med lidt hovedregning. Poliovaccinen er blevet givet til næsten alle børn siden 1966. Det er dermed klart, at man, hvis der er en reel risiko for smitte, ville have set nogle mindre søskende, som endnu ikke har en alder hvor de er dækket af vaccination, blive smittet i hjemmene af nyvaccinerede større søskende.

Det er i denne situation også vigtigt at huske, at en af de anerkendte bivirkninger til den orale poliovaccine, er polio! Men siden 1966, hvor oral poliovaccinen blev ændret, har der ingen poliotilfælde været hos hverken vaccinerede eller uvaccinerede, selvom også de fleste uvaccinerede børn går i institution med 2 - 4årige, som modtager poliosukker.

Bemærk, at poliosukkerknalden udfases af det danske børnevaccinationsprogram over de næste ca. 2 år, omtalt andetsteds i bladet. Man kan sige noget generelt om det vigtige ved at lære god håndhygiejne, som begrænser mange sygdomme, både sygdomme man kan og ikke kan vaccinere imod. Amning er anerkendt som værende en effektiv måde at beskytte de uvaccinerede småbørn mod poliovirus, da poliovirus befinder sig i fordøjelseskanalen, hvor virusdræbende stoffer i modermælken kan destruere virus.

Kun ca. 2% af, der smittes med polio får lammelser. 98 % går igennem et influenzalignende sygdomsforløb uden mén. /MM