Irske børn fik måske kighostevaccine til kalve

Refereret af Mette Münchow


De irske myndigheder må endnu engang ransage sagsakter i forbindelse med den sjuskede måde hvorpå børnevaccinationer blev håndteret for mere end 30 år siden. Det involverede medicinalfirma har erklæret fuld samarbejdsvilje. Det er blevet klart, at både irske og britiske børn blev injiceret med et meget toksisk batch med kighostevaccinen Trivax, omtalt i artiklen “Børn i Storbritannien døde af giftig vaccine” i Nyhedsbrevet september 2001. Men nu er der meget der tyder på at nogle irske børn blev injiceret med en vaccine til dyr, Tribovax T. Både Trivax og Tribovax T produceres af medicinalfirmaet Wellcome.

Flere sundhedseksperter i den irske republik, Eire, og England var i forvejen dybt kritiske overfor bruges af Trivax, men deres og forældres bekymring blev fejet til side. Blandt disse kritiske eksperter var Gordon Stewart, Emeritus Professor of Public Health ved Glascow University. Han gjorde i en ikke offentliggjort rapport fra 1989 det engelske the Department of Health, svarende til Sundhedsstyrelsen, opmærksom på at han mente vaccinen var “for toksisk”.

I en stor retssag i Irland i 1990’erne, blev Kenneth Best tilkendt 2.7 mio. irske pund (svarende til ca. 21 mio. kr. , omtalt i Nyhedsbrevet sept. 2001, red.) i erstatning for alvorlig hjerneskade efter at være blevet givet en toksisk kighostevaccine i 1969. På trods af dette er det først for nyligt lykkedes de irske sundhedsmyndigheder at få yderligere detaljer fra medicinalfirmaet (Wellcome, red.) om de toksiske batches, som skulle gøre det muligt for de irske myndigheder at spore 296 børn, som har modtaget vaccine fra et af de giftige batches i 60’erne. Men i midten af Juli 2001, var der stadig kun rapporteret 1 tilfælde, hvor man havde opsøgt nogen af de personer som modtog de giftige vacciner.

Mere bekymrende er dog nyheden om at Wellcome i de tidlige 1970’ere ved en fejl kan have sendt bathes af kalvevaccinen, Tribovax T, til Irland. GlaxoSmithKline, som medicinalfirmaet nu hedder, siger at det først læste om dette i en avis og de udtrykte dyb bekymring over artiklen. Sundhedsministeren Micheál Martin udtrykte chok over afsløringerne.

Men materiale fra medicinalfirmaet til de irske myndigheder gør det tydeligt, at ikke bare produktnavnene mindede meget om hinanden; batchnumrene var næsten ens. Så firmaets opfattelse er at rapporterne om at børn kan have fået dyrevacciner kunne være et resultat af ombyttede cifre i datidens vaccinationsprotokoller. På baggrund af informationerne fra myndigheder og firmaet, fortalte the Minister of State for Health, Mary Hanafin, den lovgivende forsamling, at kopier af vaccinationsprotokollerne for børn med vaccinationskomplikationer blandt andet inkluderer Trivax med batchnr.: 84769, 84496 eller 84795.

Hvert af disse 3 batches afviger fra Tribovax T batchnr.: 84796 med enten blot 1 ciffer, eller med ombytning af to ens cifre. Men det er nu kommet frem at batchnr.: 84795 faktisk er Tribovax T (kalvevaccinen) og ikke Trivax, så der kan være endnu flere tilfælde hvor børn har fået en dyrevaccine end først antaget. Oppositionspolitiker Denis Naughten udtalte at denne information “tydeligt viste, at firmaet ikke havde evne til at gennemskue problemerne bag denne skandale.” The Irish Medicines Board sagde, at det ikke tidligere var blevet informeret om nogen utilsigtet brug af dyrevaccine til børn.

“The Irish Medicines Board har til hensigt at efterforske denne sag til bunds i samarbejde med producenten af produktet, the Department of Health and Children og de aktuelle sundhedsinstanser” udtalte the Irish Medicines Board.


Kilde:
BMJ 2001; 323:128 (21. juli 2001) “Did Toxic Vaccines ruin lives?” Guardian Unlimited, 8. juli 2001