Forældre dropper vaccinationer

Socialt uansvarligt, mener praktiserende læge
Af Mette B. Frederiksen



Flere og flere unge forældre undlader at lade deres børn vaccinere for mæslinger, fåresyge og røde hunde. Trods lægernes opfordringer falder antallet af MFR-vaccinationer fortsat.

Nye tal fra Statens Seruminstitut viser, at 3.945 børn i 15 måneders alderen i Vejle Amt - 84 procent - i 1997 blev vaccineret for de tre børnesygdomme. Det er to procent færre end året forinden. Kun 87 procent af de 12-årige - 3.320 børn - fik sidste år et stik, hvilket er hele ni procent færre end i 1996. På landsplan blev 111.771 børn i 1997 vaccineret, og dermed er den samlede vaccinationsdækning for børn på 15 måneder faldet med en procent i forhold til året forinden.

- Med de mange uvaccinerede børn risikerer vi ikke at få udryddet sygdommene, og det er skidt, for fortsætter udviklingen, risikerer vi en epidemi. Vi ved jo, at sygdommene rammer hårdt, hvis man får dem senere i livet, og derfor mener jeg, det er socialt uansvarligt ikke at få sine børn vaccineret, siger formanden for de praktiserende læger i Vejle Amt, Sven Erik Thrane.

Flere gravide kvinder med røde hunde får i dag i de første tre måneder af deres graviditet fjernet fostret, fordi sygdommen med stor sandsynlighed giver alvorlige fosterskader. Mæslinger, der er den alvorligste af de tre børnesygdomme, kan forvolde hjerneskade. Tal fra starten af 80´erne viste, at 50 uvaccinerede børn fik meningitis-symptomer efter et mæslinge-forløb, og en del af de børn fik som følge deraf kroniske skader.

Til gengæld kalder Sven Erik Thrane frygten for at blive steril af fåresyge for ubegrundet og overdreven.

-Der kan være bivirkninger i form af feber og udslæt i forbindelse med en MFR-vaccine, men det fortager sig og er intet at regne mod de komplikationer, man risikerer ved at få sygdommene i puberteten eller som voksen. Jeg ved ikke, hvorfor flere og flere forældre undlader at lade deres børn vaccinere, men det sker vel af forglemmelse og af ideologiske grunde. De er bare ikke gode nok, for man lader altså andre i stikken, siger formanden.

-Men jeg ved også, at et tv-program som “Et skud i tågen”, som var meget kritisk over for vaccinationerne, påvirkede udviklingen. Efter programmet var blevet vist, kunne vi omgående måle et dyk i vaccinationstilslutningen, tilføjer han.

Sundhedsstyrelsen er netop ved at lave nyt materiale om vaccinationerne, som også vil fortælle forældrene mere indgående om de bivirkninger, vaccinationer kan give. Og den debat er tiltrængt, mener Sven Erik Thrane.


Kilde: Vejle Amts Folkeblad d. 15. juni 1998