Skadelig bakteriel overvækst hos flere HPV vaccinationsskadede

 

Af ernæringsterapeut Marianne Fjordgård

 

D-laktat overproduktion giver encephalopathy (encephalo = hjerne og pathy = sygdom). Der er beskrevet ii følgende symptomer som følge af D-laktat overproduktion: Nedsat mental kapacitet fra sløvhed til koma hos 100 %, utydelig tale hos 65 %, besvær med at orientere sig ses hos 21 %, dårlig evne til at koordinere bevægelser hos 21 %, fjendtlig, aggressiv opførsel og krænkende adfærd hos 17 %, dårlig koncentration hos 14 %, hallucinationer hos 10 %, irritabilitet, overdreven sult, hovedpine og sløret syn hos 3 % af de ramte. 

 

Nogle lactobaciller, fx Lactobacillus acidophilus og Lactobacillus plantarum, danner syrer ud fra ikke fordøjede kulhydrater (kulhydrat malabsorption) i tyndtarmen hos mennesker ved denne uønskede overvækst. Der findes et velkendt syndrom som kunne ligne denne ubalance. Det kaldes SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth). Normalt har vi 10.000 CFU/ml bakterier i tyndtarmen, og mennesker med SIBO har over 100.000 CFU/ml bakterier i tyndtarmen. CFU er et mål for mængden af bakterier. SIBO skyldes en uønsket overvækst af mange forskellige mikroorganismer, også de mikroorganismer der ikke danner D-laktat. De kan evt. danne andre uhensigtsmæssige stofskifteprodukter. 

 

De typiske symptomer, når man har SIBO: 

Luft i maven, gasdannelse og oppustethed 

Ubehag i maveområdet 

Diarre eller fedtholdig diarre 

Vægttab 

Patienten fortæller at symptomerne forværres ved indtagelse af stivelsesholdig kost. 

SIBO er ofte forbundet med mangel på Vitamin B12, A, D og E, jern, thiamin (B1) og nikotinamid (B3). 

 

SIBO er en ofte overset faktor ved følgende sygdomme: 

Irritabelt tarmsystem (IBS) 

Fibromyalgi, kronisk træthedssyndrom (CFS) og myalgisk encephalomyelitis (ME) 

Kan denne tendens på SIBO også ses hos de HPV vaccinationsskadede? Ja, det tyder det meget på. Blandt de 9, der fik tolket urinanalysen, havde 7 en generel uønsket bakteriel overvækst, 1 havde en overvækst af bakterie af arten clostridier, 2 havde en svampeovervækst med candida, og 4 havde den omtalte D-laktat producerende bakterieovervækst. 

 

Foreslået behandlingsprogram til SIBO iii: 

Urtebehandling i fx 3 – 6 måneder. Skiftende bakteriedæmpende urter fx oregano, olivenbladsekstrakt og hvidløg. 

Bredspektret probiotika, dog uden D-laktat producerende bakterier til dem der danner denne skadelige syre. Se listen nedenfor over de bakterier, der producerer D-laktat. 

Forsøg en diæt hvor fødevarer med et højt indhold af FODMAP (Fermentable Oligo-, Di- og Monosaccharider og Polyoler) begrænses. Kostplanen udelader fructose, lactose, fructo- og galacto-oligosaccharider (fructans og galactaner) og polyoler (sorbitol, mannitol, xylotol og maltitol). Du kan læse mere om denne diæt i flere bøger om Low Fodmap Diæten fx ”Irritabel tarm. Low Fodmap diet giver ro i maven”. Jeg og nogle andre ernæringsterapeuter mener dog at kosten udover at udelukke høj Fodmap råvarer også skal være helt uden mælkeprodukter og de glutenholdige råvarer. 

 

Hvis man danner D-laktat, må man ikke tage probiotiske tilskud, der indeholder bestemte lactobaciller, men udelukkende tilskud med ikke D-laktat producerende bakterier fx forskellige bifidobakterier, saccharomyces boulardii eller et d-laktatfrit probiotika. 

Følgende af de mest kendte lacobacillicus (L.) bakterier producerer D-laktat, og de må ikke indtages ved D-laktat overproduktion: 

L. acidophilus, L. brevis, L. formentum, L. gasseti, L. helveticus, L. plantarum og L. reuteri. 

Følgende af de mest kendte lacobacillicus (L.) bakterier producerer ikke D-laktat, og de må godt indgå i et tilskudsprogram: 

L. casei, L. paracaseri, L. salivarius og L. rhamnosus. 

 

Der skal samtidigt ledes efter mulige årsager til den uønskede overvækst af mikroorganismer i tyndtarmen. Det kan fx være antibiotika behandlinger, nedsat produktion af mavesyre, anvendelse af syrenedsættende medicin (PPI), betændelse i bugspytkirtlen, nyreproblemer, fjernelse af noget af tarmen, mm. 

 

Min erfaring fra de analyser, som jeg har tolket på HVP vaccinationsskadede, er, at denne ubalance ses hos rigtigt mange. Dette fik mig til at interessere mig for at lave dette pilotforsøg. Min mistanke blev bekræftet med disse 9 analyser, så mit ønske for fremtidig forskning er, at der bliver skabt opmærksomhed omkring dette. Her er et eksempel på, hvordan man kan komme til at gøre mere skade end gavn ved at give de gængse tilskud, som generelt bliver anbefalet til de HPV vaccinationsskadede. Dem, der danner d-laktat, må ikke tage tilskud med de fleste lactobaciller, som findes i mange af de gængse produkter med probiotika. 

 

 

i Marianne Fjordgård kontaktes via www.sund-kost.dk

 

ii ”Laboratory Evaluations for integrative and functional medicine” 2nd edition by Richard S. Lord and J. Alexander Bralley, ISBN 978-0-9673949-4-7

 

iii Gerard E Mullin MD Fra ”The 2011 International Symposium on Functional Medicine ” Seattle