Hver tiende HPV-vaccinerede kvinde sendes på skadestuen

Hver tiende HPV-vaccinerede kvinde sendes på skadestuen

I studiet er der medtaget 195.270 vaccinerede kvinder mellem 9 og 29 år. 192 indrapporterede bivirkninger efter vaccination, som oftest var allergisk reaktion, udslæt, smerte og hævelse. Indenfor 42 dage kom 958 kvinder på hospitalet mens 19.351 kom på skadestue. I studiet konkluderes det, at bivirkningsraten er lav og er i overensstemmelse med raten andre steder. Den eneste specifikke bivirkning de har undersøgt nærmere er venøs blodprop (VTE).

Men lad os lige vende resultaterne igen. Som mange allerede ved, får vaccinemodtagere kun at vide, at de skal være opmærksomme på netop bivirkninger som ”allergisk reaktion”, ”smerte på injektionssted”, ”kortvarrig hævelse” og ”udslæt”. Så hvis ikke nogen gør en indsats for at fortælle de vaccinerede, at vaccinen kan medføre flere typer symptomer, såsom i nervesystemet, åndedrætsorganerne, eller i bevægelsesapparatet, hvordan skal de så kunne indberette det som bivirkninger? Flere gange har vi hørt om læger, der sågar nægter at indberette bivirkninger for patienter, fordi de ganske simpelt ikke mener, at der er andre bivirkninger, end ”smerte ved injektion”, ”hævelse” eller ”udslæt”. Der er derfor ikke noget at sige til, at de indberettede bivirkninger ikke spænder særlig bredt.

Studiet har desuden ikke medtaget en kontrol-gruppe, hvor man kan sammenligne hvor mange ikke-vaccinerede piger og kvinder, der kommer på skadestuen og på hospitalet i samme periode. Dette kunne ellers være interessant, da 19.351 (9,9 %) af alle vaccinerede kvinder lyder som en høj procentdel. Hvis der var kommet en ny bil på markedet, og man fik at vide, at de personer der købte den, havde 10 % risiko for at ende på skadestuen indenfor 42 dage, ville man så vurdere bilen for sikker?

 

Kilde:

Adverse events following HPV vaccination, Alberta 2006-2014.

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0264410X16002036