Virker HPV-vaccinen

Virker HPV-vaccinen

Kræftens Bekæmpelse meldte den 21. februar ud med nyheden om, at “HPV-vaccinen knækker kurven for livmoderhalskræft” (1). Det er forsker og professor Susanne Krüger Kjær ved Kræftens Bekæmpelse, der bl.a. står bag et nyt studie, som viser en en nedgang i forekomsten af celleforandringer hos danske kvinder (2). Den 20. februar udtalte Susanne Kjær sågar til DR, at livmoderhalskræft helt kan udryddes (3). Dette virker jo umiddelbart virker som en god ting. Men hvad Susanne Krüger Kjær og Kræftens Bekæmpelse glemmer at fortælle, er, at her ca. 8 år efter at HPV-vaccinen er indført i Danmark, er antallet af dødsfald som følge af livmoderhalskræft for første gang i årtier begyndt at stige. I 2011 var antallet af dødsfald faldet helt ned til 75 og i 2012 steg det for første gang i årtier til 98 (4,5).

Det er ejendommeligt, at Kræftens Bekæmpelse ikke mener, at vi skal præsenteres for det fulde billede, men blot et fordrejet billede, skabt for at bekræfte den fejltagelse det var, at introducere en ny og usikker vaccine på markedet.Forskningen er bestilt og betalt af vaccineproducenten

Hvad der ikke bør komme bag på nogen er, at Kræftens Bekæmpelse gør alt hvad de kan for at bidrage til salget af denne vaccine. De har et tæt samarbejde med Merck/Sanofi Pasteur MSD, producenten af HPV-vaccinen. I det nylige studie står der bl.a. at Susanne Krüger Kjær, modtager penge for sit arbejde i Sanofi Pasteur MSD og Mercks rådgivningskomite, mens hun modtager penge som foredragsholder og er bevilliget legater gennem hendes institution.


(Merck/MSD). Ud over det modtager hun penge fra medicinalvirksomheden Roche, for at sidde i deres rådgivningskomite. Ligeledes modtager en anden forsker, Christian Munk, også penge fra Sanofi Pasteur MSD som foredragsholder mens han får tilskud til rejser. To ud af fire forskere er således ikke objektive, hvilket langt fra er et enestående tilfælde.

Om vaccinen virker, er stadig lige så usikkert, som da den kom på markedet.


(1) http://www.cancer.dk/Nyheder/nyhedsartikler/2014kv1/HPVvaccine.htm
?utm_source=Nyhedsbrev&utm_medium=email&utm_campaign=knb210214

(2) http://jnci.oxfordjournals.org/content/early/2014/02/19/jnci.djt460.abstract

(3) http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2014/02/20/134427.htm

(4) http://www.ssi.dk/Sundhedsdataogit/Registre/~/media/Indhold/DK%20%20dansk/
Sundhedsdata%20og%20it/NSF/Registre/Dodsårsagsregisteret/D%C3%B8ds%C3%A5rsagsregisteret%202012.ashx

(5) http://www-dep.iarc.fr/NORDCAN/DK/frame.asp