Millioner af H1N1-vacciner kasseres

Millioner af H1N1-vacciner kasseres

Mere end halvdelen af de indkøbte H1N1-vacciner i Norge til en værdi af over 200 millioner norske kroner destrueres nu.


I forbindelse med den tidligere så frygtede svineinfluenza-epidemi i 2009 indkøbte den norske stat 5,6 millioner doser Pandemrix, men da 2,9 millioner af disse aldrig blev brugt, går de nu ifølge Nyhederne i DR d. 21. maj 2011 til destruktion.

Noget lignende er sket i mange andre lande i Europa. Eksempelvis har man i Holland destrueret 17 millioner vacciner.

Også Danmark manglede afsætning til langt størstedelen af sit vaccinelager mod svineinfluenza. Kun 700.000 personer blev vaccineret mod H1N1, hvilket svarer til ca. 1/6 af det forventede, men selvom den sidste ordre på en lille million Pandemrix-vacciner blev afbestilt hos leverandøren, kom Danmark alligevel til at ligge inde med et stort lager på 1,5 millioner ubrugte H1N1-vacciner til en værdi af 75 millioner kroner.

Heraf har Statens Serum Institut beholdt omkring 1 million vacciner som sikkerhed, mens Sundhedsstyrelsen har valgt at skille sig af med den resterende halve million svineinfluenza-vacciner.

Direktør i Sundhedsstyrelsen, Else Smith, oplyste d. 22. september 2010 til TV-2 Nyhederne, at Pandemrix-vaccinen er overflødig, da den almindelige sæsoninfluenza-vaccine nu også beskytter mod H1N1.

Hertil kommer, at holdbarheden på den ene af de to komponenter i vaccinen er udløbet i oktober 2010.

De destruerede danske H1N1-vacciner har en værdi på mellem 25 og 30 millioner kroner, men ifølge Else Smith er Danmark sluppet billigt i denne sag sammenlignet med mange andre af verdens lande.