Kommentar til Lægemiddelstyrelsens Årsrapport

Kommentar til Lægemiddelstyrelsens Årsrapport

for Overvågning af Bivirkninger 2010

Rapporten fokuserer især på, at der er indberettet mange alvorlige bivirkninger ved Pandemrixvaccinen (svineinfluenzavaccinen) og ved børnevaccinen mod livmoderhalskræft, Gardasil.


Ved Gardasil er der 63 anmeldelser (ifølge fig. D), der er beskrevet som alvorlige, og 10 ikke alvorlige. Alligevel skriver Lægemiddelstyrelsen i sin kommentar i rapporten:

”Det var primært velkendte ikke alvorlige bivirkninger, der blev indberettet i 2010 ved Gardasil®, som fx lokale reaktioner på injektionsstedet, hovedpine, feber og kvalme.”

Hvordan kan det i rapporten konkluderes, at der hovedsageligt er indberettet velkendte ikke alvorlige bivirkninger ved Gardasil, når 63 ud af 73 bivirkninger ved samme vaccine i diagrammet karakteriseres som alvorlige?

I afsnittet om Pandemrix (svineinfluenzavaccinen) oplyses det, at der var skærpet indberetningspligt, – at der i alt var indberettet 111 bivirkninger, 
og at 32 % af dem var alvorlige. Denne alvorlighed beskriver Lægemiddelstyrelsen imidlertid som: ”fx ledsmerter, smerter i vaccinationsområdet og 
allergiske reaktioner.”

Det er slet ikke, hvad vi i foreningen forstår ved alvorlige bivirkninger, og det virker meget besynderligt i forhold til de sager, vi er bekendt med. Her er der tale om langt, langt alvorligere bivirkninger.

Alt i alt bliver man altså heller ikke her klogere på, hvilke problemer disse alvorlige bivirkninger har forårsaget hos personerne, der er ramt.