HPV-vaccinen Gardasil vandt kampen – igen

HPV-vaccinen Gardasil vandt kampen – igen

Sanofi Pasteur MSD vandt udbuddet om kræftvaccinen til børnevaccinationsprogrammet. Gardasil bruges derfor fortsat.


For et år siden opsagde den danske stat kontrakten om livmoderhalskræftvaccinen, Gardasil, med medicinalvirksomheden Sanofi Pasteur MSD pga. af den høje vaccinepris, som lå på ca. 3.500,- kr. for en serie på 3 vaccinationer.

Samlet set er prisen for vaccinerne nu faldet fra 75 til 25 mil. kr. årligt. Ved at lade de konkurrerende medicinalfirmaer kæmpe om ordren blev det muligt at indkøbe vaccinen til en langt billigere pris og derved opnå en årlig besparelse på 50 mil. kr.

Den anden vaccine på markedet bliver fremstillet hos GlaxoSmithKline (GSK). Forskellen på de to vacciner er, at GSKs vaccine, Cervarix, ikke indeholder beskyttelse mod kønsvorter men til gengæld er billigst.

Ikke så snart var aftalen med Sanofi Pasteur MSD indgået, før medierne brugte spalteplads på opfordringer til, at tilbuddet om vaccination med Gardasil også skulle omfatte drenge samt kvinder op til 26 år. Det nuværende tilbud gælder alene piger mellem 12 og 15 år.

I TV blev i samme forbindelse bragt et indslag om, at formanden for de praktiserende lægers unge søn havde fået vaccinen.

Men det er Sundhedsstyrelsen, der beslutter, om en sådan udvidelse af målgruppen for kræftvaccinen skal iværksættes, og intet i styrelsens udtalelser tyder indtil videre på, at man finder en udvidelse vigtig, hvorfor en indlemmelse af drenge og yngre kvinder i Gardasil-programmet sandsynligvis ikke vil ske med det første.