Indberetninger om bivirkninger efter vaccination mod livmoderhalskræft

Indberetninger om bivirkninger efter vaccination mod livmoderhalskræft

Referat af Hanne Boss

HPV-vaccinen har nu været på det amerikanske marked i 2 år, og tusindvis af amerikanske kvinder har modtaget en serie af vaccinationer mod livmoderhalskræft.
CBS News i Dallas fortæller den 21. juli om indberetninger af bivirkninger som følge af vaccinationen.
De bivirkninger, der er tale om, er skræmmende og smertefulde, skriver de.
Slagtilfælde, forbigående lammelser og ulidelige smerter er bare nogle af de symptomer, der bliver rapporteret om efter at have fået Gardasil-vaccinen.

En mor fra Dallas fortæller om, hvordan hun så annoncer i medierne og hørte om det positive, at Gardasil kunne beskytte imod livmoderhalskræft. Hun var glad for at have muligheden for at beskytte sin datter mod endnu en sygdom. Derfor tog hun sin 13 år gamle datter til lægen og fik hende vaccineret. Her bagefter bemærker hun: ”Det skulle jeg aldrig have gjort!”.
Det tog hendes datter flere måneder at komme sig efter vaccinen, og familien mener, at der ikke er nogen anden forklaring end vaccinationen, der giver mening.

Før vaccinen var hendes datter, Kathrine, en sund og rask teenager. Hun fik sin 1. injektion sammen med andre vacciner, bl.a. Hepatitis-A. 2. injektion fik hun 2 måneder senere samtidig med en Di-Te-Pol-vaccine.
6 uger efter 2. injektion af Gardasil, besvimede hun. Hun fortæller, at hun forsøgte at bevæge sig og komme op, hendes nakke var stiv, og hun kunne ikke røre sig overhovedet. Hun tilbragte 5 dage på hospitalet, hvor hun fik taget mange forskellige tests.
Moderen mistænkte vaccinen, men lægerne kunne ikke ud fra prøverne finde nogen sammenhæng.
Familien blev sendt hjem med den besked, at lægerne ikke anede, hvad der havde forårsaget Kathrines symptomer, men konkluderede alligevel, at de kunne udelukke en sammenhæng med vaccinen.

Barbara Loe Fisher er formand for NVIC (the National Vaccine Information Center), som er en uafhængig, non-profit organisation, som arbejder for oplysning vedr. vaccination og sygdomme.
Hun fortæller, at omkring 100 familier (inkl. Kathrines familie) har kontaktet organisationen med mistanke om, at deres døtres symptomer er forbundet med den Gardasil-vaccine de har fået, ofte i kombination med andre vacciner.
Barbara Loe Fisher siger, at indberetningerne af alle disse komplikationer har forårsaget en mistillid hos forældrene til vaccinernes sikkerhed.

Fra sundhedsmyndighederne forlyder det, at siden Gardasil blev godkendt til det amerikanske marked, er der blevet foretaget mere end 8 millioner injektioner med Gardasil. Der er efterfølgende blevet indrapporteret ca. 9000 tilfælde af bivirkninger, men kun 6 % af disse anses for alvorlige. Og i sammenligning med bivirkninger indrapporteret for de fleste andre vaccinationer, er det kun halvt så mange.
En læge fra Dallas, Dr.Sheila Chutani, udtaler at ca. halvdelen af alle amerikanske kvinder vil på et eller andet tidspunkt i livet blive smittet med HPV-virus. Hun er af den overbevisning, at HPV- vaccinens fordele og gevinst sundhedsmæssigt langt opvejer de bivirkninger, der er indberettet.
Dr. Sheila Chutani tilbyder i sin klinik Gardasil vaccinen til børn, unge og kvinder mellem 9-26 år.
Hun anbefaler dog ikke at give den sammen med andre vacciner, og hun påpeger, at der skal udføres mere forskning i, om de indberettede bivirkninger kunne skyldes, at vaccinen gives i kombination med andre vacciner.
Fx oplevede en anden 18-årig pige lammelser efter en Gardasil-vaccine i kombination med anden vaccine. Hun måtte bringes til hospitalet i rullestol og var indlagt 23 dage. Hun er i bedring, men tænker på om det var vaccinen, der forårsagede lammelserne. Hendes neurolog mener, at der absolut godt kan være en sammenhæng.

Fra Kathrine og hendes familie fortælles det, at hun er i bedring og tilbage på fodboldbanen, men at hun stadig ind imellem oplever smerter og er bekymret for fremtiden.
Moderen siger, at hun ikke en anden gang vil være så hurtig til ”at hoppe med på ”en ny vaccine, der markedsføres.

Sundhedsmyndighederne i USA kigger for øjeblikket nærmere på de 17 dødsfald blandt unge piger, der har modtaget Gardasil-vaccinen, men udtaler at de ikke tror på at vaccinen er skyld i dødsfaldene.

Merck & Co., producenten af Gardasil, udtaler til CBS News, at de har analyseret rapporterne omkring lammelser og dødsfald og udtaler at ”…der er ikke identificeret nogen brud omkring sikkerhed relateret til vaccinen.”


Kilde: NVIC, USA, CBS News, Dallas.