Bedre diagnostik af HPV

Bedre diagnostik af HPV

Refereret af Anne-Christine Neumann.


Det bliver nu meget nemmere at finde de farlige typer af HPV, som kan give livmoderhalskræft.

Forskere ved SSI (Statens Serum Institut) har som de første i verden fået godkendt en ny metode til at diagnosticere for forskellige typer af HPV. Metoden bygger på en ny type udstyr, såkaldt microarray-teknologi, der muliggør en meget mere præcis diagnosticering af langt flere typer af HPV end dem, der fylder mest i prøverne.

Metoden gør det muligt med meget større præcision at udpege de kvinder, der skal følges op på med yderligere kontroller, fordi de på sigt risikerer at udvikle livmoderhalskræft. Hvis analysen med microarray-teknikken viser, at kvinden er inficeret med en eller flere af de farlige, såkaldte højonkogene, HPV-typer øger det chancen for at tage en livmoderhalskræft i opløbet.


Multiple infektioner

At nogle kvinder er inficerede med flere forskellige HPV-typer, er ikke noget nyt, men at de er i flertal, kom bag på virologerne på SSI. Det viste sig, at ca. 41 pct. var inficerede med en HPV-type, 27 pct. med to typer, mens resten, altså 32 pct., var inficerede med tre eller flere forskellige HPV-typer. Set ud fra et forskningsmæssigt synspunkt er kvinder med flere forskellige infektioner interessante. Et af spørgsmålene, som ph.d. Nina Mejlhede Jensen gerne vil have svar på, er, om særlige kombinationer af bestemte HPV-typer giver f.eks. en øget sårbarhed overfor kroniske infektioner og kræft. Hun håber derfor snart at kunne starte et forskningsprojekt, som tager udgangspunkt i det prøvemateriale, instituttet allerede har samlet. ”Jeg vil gerne gå tilbage og se på, hvordan det er gået de kvinder, der for fem-syv år siden havde multiple infektioner. Mit håb er, at vi kan bruge materialet til om få år at kunne lave en specifik risikovurdering af den enkelte kvinde, sammenholde det med alder, andre infektionssygdomme osv., og derefter kunne sammensætte et individuelt behandlingsforløb” siger Nina Mejlhede Jensen.


Microarray-teknik

Microarray-diagno-stikken er en 2x2 mm stor dna-chip. 120 punkter på chippen koder for de 35 mest interessante hpv-typer – og hver af de 120 punkter for 10.000 typer dna. Chippen ”aktiveres” med en særlig væske, hvorefter et højopløseligt kamera tager et billede af microarrayer.


Priser

Molekylærvirologisk laboratorium på SSI regner med fra 2008 at øge kapaciteten på microarray-prøver fra 6.000 til 19.000, og samtidig vil de kunne sænke prisen fra 1.700 til 1.500 kr. pr. prøve.


Vira

I 2008 introducerer SSI prototypen til en chip, der udover at kunne teste for HPV også kan teste for klamydia herpes type 1 og 2 samt mycoplasma.


Myter og sandheder om HPV

Vaccinerede kvinder vil ikke have behov for regelmæssige screeninger for livmoderhalskræft som ikke-vaccinerede.

Sandhed:
De to eksisterende vacciner er ikke kræftvacciner, men vacciner mod HPV-virustyperne 16 og 18, som står for ca. 70 pct. af de 400 årlige tilfælde af livmoderhalskræft i Danmark. Derfor skal vaccinerede kvinder følge screeningsprogrammet på lige fod med de ikkevaccinerede.


Kvinder bliver sygeliggjort af et positivt prøvesvar.

Sandhed:
Et positivt prøvesvar er blot en indikation for, at kvinden har en virusinfektion, der i langt de fleste tilfælde forsvinder af sig selv. Hvis opfølgende prøver forsat viser en infektion med den pågældende virustype, er den at betragte som kronisk. Kroppen har ikke kunne bekæmpe den, og kvinden bør følges tæt med nye undersøgelser.