Seruminstituttets børnevaccine gav 700 svenske børn allergi

Oversat fra svensk af Judith Frennung
Kilde: Göteborgs-Posten, 23. maj 2006


Kighosten skulle udryddes. Det var målet for den massevaccination af børn i Göteborg, som indledtes i 1995. Men resultatet blev også, at mere end 700 børn fik besvær med blandt andet langvarig kløe og allergi. Mange af disse slås stadigvæk for retten til økonomisk erstatning.

Svenske børn blev ikke kighostevaccinerede fra 1979. På det tidspunkt vurderede man, at vaccinen ikke gav tilstrækkelig beskyttelse og førte mange bivirkninger med sig.

Da vaccinationerne blev genoptaget i midten af 1990’erne, blev der benyttet nye præparater. Som oftest var der tale om Infanrix. I Göteborgområdet blev der i forbindelse med en undersøgelse benyttet den danske vaccine DiTeKig, som var blevet testet med gode resultater i USA.

I alt blev 70.000 børn under tre år vaccinerede. Ingen alvorlige bivirkninger blev indrapporteret – men 745 børn fik efterfølgende en stærkt kløende, hård kugle på det sted, hvor de havde fået indsprøjtningen. Den var som et myggestik, der aldrig holdt op med at kløe, et stadigt irritationsmoment.

Boven var det aluminiumssalt, der indgik i vaccinen. Problemet blev ofte ved i mange år. Omkring halvdelen er uden men nu. Men der findes børn, som 10 – 11 år efter indsprøjtningen stadig har problemer.

Desuden er de fleste blevet testet positive for kontaktallergi over for aluminium. Det kan føre til problemer senere i livet, fordi deodoranter, sminke og solcreme indeholder aluminium.

- Det samme gælder forskellige typer vacciner, konstaterer Birger Trollfors, professor på Dronning Silvias Børne- og ungdomshospital og den oprindelige initiativtager til kighosteundersøgelsen.

- Den vaccine vi anvendte, med den sammensætning som den dengang havde, gav usædvanligt meget besvær. Men der findes enkelte, som også er blevet ramt af andre kombinationsvacciner og kighostevacciner. Aluminium indgår også i vacciner mod gulsot og TBE, som det for tiden er populært at vaccinere imod, når det er sæson for skovflåter.

Han har fulgt de ramte børn og har sammen med læge Elisabet Bergfors foretaget flere opfølgende undersøgelser. Hun forsvarede tidligere på året sin afhandling om vacciner og eksem ved det Sahlgrenske akademi.

Nu søger de midler til en stor, opfølgende undersøgelse af de ramte Göteborgbørn, men har endnu ikke fået bid. Göteborgs Universitet har sagt nej et par gange. Dog fortsætter kontakten til de ramte familier.

Det har ofte handlet om retten til erstatning fra lægemiddelforsikringen. I dag har mere end 550 børn fået erstatning for svie, smerte og omkostninger.

- Men jeg synes, at beløbene er alt for små, når man betænker, hvor lang tid besværet har varet. Der er måske tale om 3.000 kroner for syv-otte års kløe. Det, synes jeg, er lidt, siger Birger Trollfors.

Skadeschefen Sonia Englundh på forsikringsselskabet Zurich derimod, at erstatningerne har været generøse.

- Det må man nødvendigvis konstatere, når man tænker på, hvor mildt besværet ofte har været. Vi har udbetalt omkring 6,9 millioner i portioner af mindst 2.000 og højst 12.000.

- Nu lader vi sagerne hvile, indtil de ramte bliver myndige. Hvis de på det tidspunkt kan bevise fortsat besvær, så kan det blive aktuelt at give yderligere erstatning, siger hun.

Gunilla Nyqwist i Partille er mor til Joel, et af de ramte børn. I 2000, som fireårig, fortalte han i Göteborgs Posten om sin kløe. Den er gået over nu.

- Vi har da ganske vist fået en lille skilling fra lægemiddelforsikringen, men det har været forsvindende lidt. Det, der bekymrer nu, er aluminiumsallergien. Han bliver snart ti og skal genvaccineres – med en vaccine, der indeholder aluminium. Jeg spekulerer på, hvordan det kommer til at gå, siger Gunilla Nyqwist.

Maria Ljung
maria.ljung@gp.se


VaccinationsForums kommentar
Den danske børnevaccine Di-Te-Ki-Pol, som også produceres af Statens Serum Institut, er i princippet den samme (samme indhold aluminium) som den de svenske børn fik. Foreningen har fået en del henvendelser som dem der beskrives i ovenstående referat. SSI vil ikke anerkende at der er et problem, trods flere henvendelser fra VaccinationsForum. Derfor vil de ikke tilbyde en aluminiumsfri vaccine trods anmodninger fra speciallæger om at disse børn skal tilbydes en sådan.