Problemer med egen læge ved fravalg af vaccination

Problemer med egen læge ved fravalg af vaccination

Af Kathrine Ørnsholt, zoneterapeut og kontaktperson i Århus Amt og Berith Zenia Fagergaard, køkkenleder, kostvejleder og biopat.


Jeg er desværre ikke den eneste der har eller har haft uoverensstemmelser med læge og sundhedspersonale omkring mit valg af ikke at vaccinere mit barn. Der bliver presset på for at få mig, som patient, til at makke ret og tilpasse mig Sundheds systemet og lade mit barn følge det danske børnevaccinationsprogram til punkt og prikke. Jeg har oplevet at blive presset så meget og så mange gange at jeg til sidst bukkede under og lod mit barn få den første trippel-vaccine. Da jeg den eftermiddag, aften og nat ikke kunne lave andet end at sidde med min slappe 5 mdr. gamle datter i armene, lovede jeg mig selv en ting: Jeg vaccinerer aldrig min datter eller nogle af mine kommende børn hvis jeg ikke selv er 110% sikker. Jeg var gal over min manglende tiltro til min egen dømmekraft og undskyldte overfor min datter og håbede bare på at hun kunne klare den vaccine uden mèn.

Patienters rettigheder
"Lov nr. 482 af 1. juli 1998 om patienters retsstilling fastlægger en samlet lovgivning, der regulerer de grundlæggende og generelle principper for den enkelte patients selvbestemmelse og retssikkerhed i forhold til sundhedsvæsenet i forbindelse med undersøgelse, behandling og pleje. Lovens formål er at medvirke til at sikre, at patienters værdighed, integritet og selvbestemmelsesret respekteres og at understøtte tillids- og fortrolighedsforholdet mellem patienterne og sundhedsvæsenet / de forskellige personalegrupper. Loven indeholder regler om information og samtykke, livstestamenter, aktindsigt og tavshedspligt og videregivelse af helbredsoplysninger."

Hvorfor bliver der så sjældent lyttet?
I denne lov nr. 482 står der jo klart at ingen behandling må påbegyndes eller fortsættes uden patientens informerede samtykke. Jeg må indrømme, at de gange jeg villigt har taget en diskussion med lægen om vaccinationer og har søgt mere information end den lille blå "Pjece om Børnevaccinationsprogrammet i Danmark" har kunnet give, har min læge snakket uden om og mere snakket om dødelige og invaliderende komplikationer ved de forskellige sygdomme. Når jeg har spurgt til komplikationer ved vaccinationer har jeg fået det svar, at der var flere og værre komplikationer ved at få sygdommene. Ingen har kunnet give mig svar og derfor er jeg vel heller ikke velinformeret.

Lægeskift
Oplevelsen med min datters vaccination endte med at jeg fortalte min læge at jeg ikke brød mig om hans opførsel over for mit valg og at jeg derfor "skiftede" læge. ("skiftede" ikke rigtigt, da den nye læge var i samme lægehus og de selvfølgelig talte om mig). 1 1/2 år efter flyttede vi kommune og dermed også læge. Ved første konsultation sagde min mand og jeg pænt god dag og fik undersøgt vores nyfødte søn. Hun spurgte til vores familie og om der var noget specielt hun skulle vide. Ja, vi havde taget et valg og ville ikke vaccinere vores børn og vi havde dårlige oplevelser omkring det med vores tidligere læge. Vi havde ikke brug for at hun skulle belære os, men at hun accepterede os og vores valg. Hun måtte selvfølelig gerne stille alle de spørgsmål hun havde og det har fungeret rigtig godt – ja, det har endda haft den positive effekt, at hun selv har regnet ud at vi heller ikke er meget for at give antibiotika.

Suk! Troen på accept er ”En by i Rusland”.
Den anden oplevelse er med min for tidligt fødte søn. Han er født ekstremt for tidligt, og har været gennem hele sygehus-systemet. Der har været et enormt pres fra lægerne, selvom vi venligt og kontant fravælger med et høfligt ”nej tak” til vaccination. De accepterer kort og godt ikke et nej, men kører bare dialogen videre, ofte med ukorrekte oplysninger, for at irettesætte til vaccination. Der bliver kørt meget på forældrenes sårbarhed og følelser, uden at vise hensyn til og respekt for forældrenes holdning og mening.

Jeg kunne godt tænke mig at dialogen blev en 2-vejs og ikke en 1-vejs kommunikation, og egentligt ved jeg ikke hvor man kan henvende sig ved denne form for chikane, som jeg oplever i disse scenarier. Min for tidligt fødte søn vil jeg f.eks. ikke udsætte for nogen former for belastning. Mange af disse børn er oftest senere udviklet og mere skrøbelige både i immunforsvar og nervesystem end andre børn. Jeg har haft rigtig mange gode erfaringer med at styrke mine børn med næringsrig og skånsom kost, tilskud af vitaminer, mineraler, essentielle fedtsyrer, urter og homøopatiske midler. Jeg vil gerne have en dialog med lægen, men vil samtidig respekteres for mit valg. De sidste gange jeg har haft kontakt med en læge omkring dette spørgsmål, oplevede jeg på en meget ubehagelig måde, slet ikke at blive lyttet til og skulle nærmest stå skoleret med mit valg. Vi har jo sat os ind i spørgsmålet omkring vaccination og vi behøver ikke de lange foredrag. Jeg bliver desuden mistænkelig over, at læger nægter at der kan være alvorlige bivirkninger ved de forskellige vacciner, og kun vil fremhæve følgevirkninger ved de forskellige børnesygdomme og deres risici.

Hvorfor bliver oplysninger om de alvorlige bivirkninger tilbageholdt? Hvorfor denne fordækthed, hemmeligholdelse og utilgængelighed for den almindelige borger? Hvorfor kommer det ikke frem hvad der er i disse vacciner[1] via objektive undersøgelser? Du kan ikke engang komme til disse kilder via din egen læge, men må i stedet søge ”ude i marken eller i junglen” eller via foreninger eller internettet. Dette finder jeg ret mistænksomt og manipulerende overfor den enkelte borger.


[1] VaccinationsForum er bekendt med at Sundhedsstyrelsen har oplyst om vacciners indholdsstoffer i bogen om Børnevaccinationsprogrammet)