Meningitisvaccine kan være årsag til kronisk træthedssyndrom

Meningitisvaccine kan være årsag til kronisk træthedssyndrom

Kilde: http://www.nrk.no/programmer/tv/puls/5545145.html


Norges Sundhedsstyrelse og Norsk Patientskadeerstatning gået i samarbejde med patientforening for at opklare om meningitisvaccine kan være årsag til kronisk træthedssyndrom.

Norges Myalgisk Encefalopatiforening har registreret mange tilfælde af sygdommen blandt patienter, som deltog i en stor vaccineafprøvning i 1980erne og 1990erne.

Norges Myalgisk Encefalopatiforening, Norsk Patientskadeerstatning og Folkehelseinstituttet blev på et møde i foråret 2006 enige om at få belyst, om deltagerne i vaccineforsøgene med meningokokker, som blev gennemført fra 1987-1994 kan have fået myalgisk encefalopati som følge af vaccinen. Planerne omfatter både et forskningsstudie og individuel vurdering af patienter med myalgisk encefalopati. Udgangspunktet for mødet var, at Norges Myalgisk Encefalopatiforening har registreret mange tilfælde af myalgisk encefalopati blandt dem, som deltog i en stor afprøvning i 1980erne og 1990erne af en vaccine mod hjernehindebetændelse forårsaget af meningokok-B bakterien.

- Vi ønsker et samarbejde med Folkehelseinstituttet for at se, om der kan være en sammenhæng mellem meningokokvaccine og kronisk træthedssyndrom, siger daglig leder i Myalgisk Encefalopatiforening Ellen V. Piro. Ved at sammenligne et udvalg af patienter med myalgisk encefalopati med en kongrolgruppe kan man beregne, om de som fik vaccinen har haft større risiko for at udvikle myalgisk encefalopati end de som ikke har fået den.

- Vi tager nu ansvar for at sætte dette studie i gang og vi ønsker at have Myalgisk Encefalopatiforening med i en referencegruppe, siger direktør ved Folkehelseinstituttet Geir Stene-Larsen. Han anslår, at resultaterne af studiet vil være klar i foråret 2007. Norsk Patientskadeerstatning orienterede om muligheden for erstatning i forbindelse med vaccineforsøgene.

- Vi vil have en dialog både med Myalgisk Encefalopatiforening og Folkehelseinstituttet i behandlingen af disse sager, siger assisterende direktør i Norsk Patientskadeerstatning, Rolv Gunnar Jørstad. Han understreger, at Norsk Patientskadeerstatning vil forsøge at strømline sagsbehandlingen for at man kan være færdig med arbejdet i foråret 2007. Både Myalgisk Encefalopatiforening og Folkehelseinstituttet understreger, at de er glade for den gode dialog, som nu er oprettet mellem dem, og at de ser frem til det videre samarbejde.