Mortens historie - en dreng med Aspergers Syndrom

I august 2003 konsulterede vi Birthe Kofoed Mortensen sammen med vores dengang 15-årige dreng. Morten (navnet ændret) fik som 10-årig diagnosen Aspergers Syndrom. Graviditeten med Morten forløb normalt, dog med to blødninger i begyndelsen af graviditeten. Fødslen var vanskelig, men Morten havde det o.k. Morten udviklede sig normalt og sagde flere ord som 1-årig. Som 2-årig mistede han sproget på grund af væske i mellemøret, men fik en markant interesse for sprog og lyde, da han fik dræn i øret. I børnehaveklasse som 7-årig gik alt o.k., men som 9-årig oplevede både skolen og vi som forældre, at Morten havde store problemer i sociale sammenhænge. Året efter fik Morten diagnosen Aspergers Syndrom på en Børnepsykiatrisk afdeling. Morten går nu i 8. klasse på en skole, som har en afdeling for børn med autisme/Asperger (også kaldet A-afdeling). Grunden til at vi henvendte os til Birthe var, at Morten havde oplevet at en af klassekammeraterne, som var dårligere end ham selv, nu er blevet meget bedre til alting og var flyttet i en almindelig skole. Morten ønskede at få det lige så godt, som kammeraten. Birthes svar var: ”At det sikkert kan godt lade sig gøre, men det kræver, at du vil være med til at ændre nogle vaner”! 


Morten spiste kun et begrænset antal madvarer, de hyppigste har jeg nævnt her:

Morgen:
Cocopops med mælk (Cocopops: ris med sukker, mørk chokolade, kakaopulver m.v.).
Brød: Toastbrød med chokoladepålæg og chokolademælk er det foretrukne.
Grønsager: agurk, rødbeder på leverpostej
Drikkevarer: ofte 1 liter mælk pr. dag, ½-1 liter cola, ofte kakaomælk.
Foretrukne retter: Hjemmelavet burger med oksekød og en bolle.


Morten fik analyseret sin urin for morfinpeptider via en neuropeptidtest. Svaret viste bl.a. at Mortens belastning fra morfinpeptider mest skyldtes gluten. Gluten findes hovedsagelig i de danske kornsorter: Hvede, rug, byg og havre. Aftalen bliver, at Morten skal på en kost uden komælk (sojamælk blev erstatningen, dog i mindre mængde!) og uden hvede dvs. ikke hvidt brød, burgerboller, pasta m.v. Desuden aftaler Birthe med Morten, at mængden af cola skal sættes ned og det bliver forhandlet frem til, at 1 glas cola om dagen er i orden indtil videre (det var i al fald meget mindre end ½-1l pr. dag). Sukker skal så vidt muligt også fjernes fra kosten, dvs. ingen chokolade eller chocopops og ingen saft. Morten får udover kostændringen også forslag til vitaminer og mineraler inkl. kalk og fiskeolietilskud samt mælkesyrebakterier til tarmen.

Ved næste konsultation efter ca. 2 måneder er Morten blevet meget roligere. Han er tydeligt meget mere kontaktfuld. Hjemme kommer han nu uopfordret hen og taler med os, hvilket aldrig skete tidligere og når hans søstre er på besøg vil han også tale med dem. Dette er også nyt. Ambitionerne i skolen er steget, hvilket lærerne har bemærket. Ved starten af kostændringen blev Morten meget vred to gange og tog hjem fra skole. Morten har til stadighed forbedret sine sociale egenskaber både hjemme og i andre sammenhænge. Efter 10. klasse skal Morten på efterskole og forbedrer nu sine skolekundskaber ved at gå på aftenskole. Og det går rigtig godt. Nogle siger, det er bedst at start tidligt med at ændre kosten. Det er muligt, men denne beskrivelse af Mortens udvikling visler, at også senere ændringer kan give gode forandringer, hvilket vi som forældre er meget taknemmelige for.