Den uvaccineredes situation ernæringsterapeutisk set

Af Cand.brom., ernæringsterapeut, homøopat Birthe Kofoed Mortensen


Hvilke faktorer kan påvirke og hvornår skal der være større opmærksomhed på den ikke vaccineredes forhold?

Hvordan er det muligt at påvirke den ikke vaccineredes forhold via kosten og andre tiltag som fx klassisk homøopati?


Hos både den uvaccinerede og den vaccinerede er det vigtigt at stimulere immunforsvaret for at imødegå de almindelige infektioner i det daglige, som en vaccination jo ikke beskytter imod.
Det er væsentligt at kosten til børnene indeholder vigtige næringsstoffer for at immunsystemet kan fungere optimalt. Hvis maden skal indeholde mange næringsstoffer, så skal meget sukkerholdige fødevarer inkl. slik og søde safter og sodavand udgøre blot en meget lille andel af børnenes kost. Sukker indeholder ingen næringsstoffer og giver derfor heller ikke børnenes vigtige næringsstoffer til immunforsvaret. Desuden vil meget sukker i kosten tage pladsen op for sunde kostfibre fra fx rugbrød, havregrød, frugt og grønt. Og det er netop gode kostfibre, der giver de gavnlige tarmbakterier, mælkesyrebakterierne, noget at leve af i tarmen og dermed sende gunstige signalstoffer til immunforsvaret, så det enkelte barn(og voksne!) kan holde sig sund og rask.

Gode sunde fedtstoffer er særlig vigtige for barnet, der vokser. Nogle fedtstoffer er livsvigtige eller essentielle og skal tilføres via kosten for at børnene kan bevare intakte slimhinder til at danne den mekaniske barriere, når bakterier og virus angriber. Desuden har fedtstofferne betydning for barnets trivsel og vækst. Gode fedtstoffer fås fra økologisk smør, koldpressede økologiske planteolier og fede fisk (fra rene farvande!)
Klassisk homøopati kan bruges til at styrke barnets konstitution fx i forbindelse med at man i øvrigt undlader at vaccinere barnet. Det kræver et behandlingsforløb hos en klassisk homøopat. Klassisk homøopati kan også bruges til at behandle evt. vaccinationsskader. Uanset om barnet er vaccineret eller ikke vaccineret vil jeg arbejde udfra følgende principper: Mangler barnet noget for ”at leve det gode liv?”

- Er immunforsvaret understøttet?
- Er kosten optimal?
- Er skole og institution et sted hvor barnet trives?
- Støtter vi selv op om de idéer skolen/institutionen står for?
- Er livet fyldt af leg og bevægelse?
- Harmonisk familie? Eller kan vi arbejde på at den bliver det?

- Belastninger
- Individuelle
- Overfølsomheder?
- Allergier?
- Miljømæssige
- Rygning i familien?
- Påvirkning fra mors plomber allerede under graviditeten?
- Metalallergier evt fra vacciner?
- Klassisk homøopati
- Styrke konstitutionen


Udsnit af spørgsmål – svar

Q: Min søn har en gang fået en fiskeoliekapsel på tværs og nægter nu at spise fiskeoliekapslerne Hvad skal jeg gøre?

A: Der er jo mulighed for at vælge samme produkt i flydende form, men det synes din søn ikke om forstår jeg. På dette punkt mener jeg, vi som forældre skal gå ind og tage forældrerollen på os og simpelthen betragte oliekapsler som medicin overfor barnet og sige at dette er udenfor diskussion og lære ham at sluge kapsler igen. Alternativet er at vælge hørfrøolie i en flydende form og bruge det i en shake/smoothie.

Q: Kan du sige noget om det autistiske barn?

A: Det autistiske barn har typisk en forhistorie med mange mellemørebetændelser og mange pennicillinkure. Hos forældrene er der ofte allergier inkl. inflammatorisk tarmbetændelse. Det autistiske barns prutter lugter forfærdeligt pga. dårlig fordøjelse af proteiner og dermed dårlig tarmflora (dårlige bakterier og svampe i tarmen). Barnet har ofte vanskeligheder med at fordøje mælkeprotein og gluten og danner morfinpeptider udfra disse og morfinpeptiderne har vidtrækkende betydning for barnets adfærd og kommunikationsevne. Det er muligt at afdække disse forhold via urin- og afføringsprøver og ved fx kostændringer sikre at barnet får det bedre.


Kilder:

www.fvst.dk
www.foedevareallergi.dk
www.altomkost.dk
Bog: Kost adfærd indlæringsevne af Frede Bräuner. Forlaget Klim, 2002