Influenzavaccinen fik sig en tur i mediernes vridemaskine

Af Else Jensen


Når risikoen ved sygdommen er lav, vejer risikoen ved vaccinen tungt.
"Virksomheder vil vaccinere ansatte" kunne man læse den 15/9 i METRO.

Her berettes der om firmaet Danske Lægers Vaccinationsservice, som sidste år oplevede en tilgang af vaccinationer på 28%. Det skulle gå anderledes i år. Artiklen vinkler problemet fra flere sider, således er der udtalelser fra forbrugerrådet, lægeforeningen og virksomheder. Forbrugerrådet omtaler det problematiske ved disse virksomhedstilbud: dels kan folk føle sig presset til det – dels mangler de endnu beviser på at vaccinen hjælper på helt raske mennesker. Der er også en udtalelse fra lægeforeningens etiske udvalg. Lægen herfra mener at det er problematisk hvis nogen presses til at tage imod vaccinen, og han understreger at læge-patientforholdet altid skal være 100% frivilligt. Virksomhederne er derimod tilfredse med at kunne tilbyde deres medarbejdere noget.

Den 19. oktober kom POLITIKEN dog med noget der lignede et dødsstød til vinterens influenzavaccination. Der var både en forsideartikel og en hel side 2, – i en avis som aldrig har villet bringe så meget som et læserbrev om problematikken. Det var da heller ikke produceret af den sædvanlige journalist på sundhedsstoffet. Artiklernes overskrifter lyder: "Vaccinen er meget lidt effektiv- kun 25 % har gavn af den" og "Kun 1 1/2 time sparet i sygefravær pr medarbejder pr influenzasæson!" Man kan godt forstå at disse historier nåede topmålet af interesse fra andre mediers side. Artiklerne byggede på en nylig offentliggjort Cochraneundersøgelse.
Dagen efter er der i samme avis en omtale af "...overlægen der ikke vil give sine ansatte vaccinen fordi han havde erfaringer med meget alvorlige bivirkninger...". Og minsandten om det så ikke kulminerede næste dag, hvor der kom ½ times lang indslag i TV i primetime med flere af aktørerne fra avisartiklen. Normalt oplever vi at en forsker eller læge fra Seruminstituttet får hele tiden alene og en journalist der overhovedet ingen kritiske spørgsmål stiller til det glade forskningsbudskab. En måske lam kvinde tonede frem på skærmen fra sit sygeleje med sugekopper på sine måske lamme ben. Fra liggende position fik hun sagt at folk skulle tænke sig godt om, og at hun ikke skulle have flere influenzavaccinationer.

Lægen fra Rigshospitalet, som havde behandlet de syge, siger de enkle vise ord: Når risikoen ved sygdommen er lav, vejer risikoen ved vaccinen tungt. Ja, det kan vi jo kun være enig med ham i.

Firmaerne, hvis indtægter i stor grad baseres på vacciner, både Seruminstituttet og Danske Lægers Vaccinationsservice, synes det er nærmest uansvarligt hvis folk ikke lader sig vaccinere. Lægen fra Seruminstituttet argumenterede med at han engang havde fået influenza på en ferierejse og det havde ødelagt hans ferie. Det problem havde han ikke mere. Efter den feriefiasko tog han nu selv vaccinen hvert år og havde dermed fjernet det problem fra sit liv. Ja, der er mange måder at retfærdiggøre vaccinen på.

Forbrugerstyrelsen kritiserede vaccinationsfirmaet for at henvise til den spanske syge i deres husstandsomdelte folder, hvor 50 millioner døde, som uetisk markedsføring der bruger frygt, og vaccinationsfirmaet kaldte forbrugerstyrelsen smagsdommer af værste skuffe.

Næste dag var der et meget pudsigt lille indslag i TV. Direktøren for Danske Lægers Vaccinationsservice kom bestyrtet på skærmen og fortalte at TV havde opskræmt befolkningen – f.eks. ude ved et af vaccinationsstederne mødte kun 25 af 125 tilmeldte op.

Nu kommer sundhedsstyrelsen også på skærmen og fortalte om alle de dødsfald en sådan adfærd kunne afstedkomme, underforstået al den død som tv-mediet måtte tage på sine skuldre ved at sende kritiske udsendelser om vaccinen. Sundhedsstyrelsen bruger altså også død som middel til at man bør modtage vaccinen.

Men man kan ikke komme uden om at grunden til at så få mødte op dagen efter ude på vaccinationsstederne, var at de nu var grundigere informeret. De havde fået noget at vide som ingen før havde fortalt dem: nemlig at de kan få influenza selv om de bliver vaccineret og der kan være meget alvorlige bivirkninger ved vaccinen.

Men hvis ansvar er det egentlig, at de ikke havde fået det at vide i forvejen og hvis ansvar er det, at arbejdspladserne ikke aner noget om at deres ansatte også kan miste deres helbred ved dette tilbud.

Det manglende fremmøde ved vaccinationsstederne skulle dog blive meget værre. I URBAN var dette tal nogle dage efter blevet til: "TUSINDER MØDTE IKKE OP".

Tusindvis af medarbejdere i virksomheder er opskræmte efter advarsler mod influenzavaccination og har valgt det lille stik fra. Dette faktum kommenteres af influenzaekspert Steffen Glismann fra Seruminstituttet, som mener at debatten har været forskruet eller fordrejet. Risikoen for alvorlige bivirkninger er kun en ud af 20 millioner. (!)