Lægers interessekonflikter i vaccineanbefalinger

Lægers interessekonflikter i vaccineanbefalinger

Politiken tager hul på bylden om lægers interessekonflikter i vaccineanbefalinger

”Myndighedsrådgivere, offentligt ansatte læger og sundhedsforeninger opfordrer til at udvide tilbud om HPV-vaccine. Samtidig er de rådgivere for de to producenter.”

"Dette var underoverskriften i Politiken søndag den 10 marts 2013"

I artiklen afsløres det at Kræftens Bekæmpelse har en samarbejdsaftale med GlaxoSmithKline, (producenten af den ene HPV vaccine) om penge til deres forskning – ifølge Kræftens Bekæmpelse dog aldrig over 10.000 kroner.

Og når man i sidste uge kunne observere at foreningen Sex & Samfund var på banen med en kampagne for HPV-vaccine til drenge, så er det opsigtsvækkende at Politiken kan afsløre at de i årene 2010- 2013 har modtaget 990.000 kroner til HPV-oplysning fra medicinalvirksomheden Sanofi Pasteur MSD. (producent af den anden vaccine)

Bedre stod det ikke til da Sundhedsstyrelsen skulle udarbejde den såkaldte MTV rapport om evt. indførelse af HPV- vaccinen. Her oplyser Politiken at flere af udvalgsmedlemmerne også arbejdede for de 2 medicinalfirmaer der skulle sælge vaccinen hvis man vedtog at indføre den.

Et af medlemmerne, forskningsleder i Kræftens Bekæmpelse Susanne Krüger Kjær, arbejdede sideløbende med et vaccinationsprojekt for Sanofi Pasteur-MSD.

Skaber tvivl om sundhedsstyrelsens faglige kompetence.

Lektor i informationsret ved DANMARKS Journalisthøjskole Ole Jørgensen udtrykker det således: »Læger er ikke uafhængige, når de har arbejdet for disse medicinalvirksomheder. Sundhedsstyrelsen skal som offentlig myndighed sikre sig, at læger er uafhængige, når de deltager i ekspertudvalg. Et tilfælde som dette skaber tvivl om Sundhedsstyrelsens faglige kompetence


SF vil have forbud
Özlem Cekic kom hurtigt på banen samme dag: ”Danske læger skal holde op med at give gode råd om medicin og vacciner til myndighederne, hvis de samtidig arbejder for firmaerne bag medikamenterne”.


Vaccinationsforum kommentar:
Jamen er det så ikke på tide at der også bliver kigget på Sundhedsstyrelsen eget rådgivende vaccinationsudvalg hvor der sidder en hel del med interessekonflikter. Bl.a kan man nævne at Statens Serum Institut har fået lov til at sidde der med hele 2 repræsentanter. Ja selv lægemiddelindustrien har fået en plads. For de andre personers vedkommende er der blandt dem også personer som laver kliniske forsøg for vaccineindustrien.

Det er journalisten Jacob Sheikh der er gået i gang med emnet. Har du oplysninger om HPV vaccinen du gerne vil kommunikere videre til ham er hans e-mail: Jakob. Sheikh@pol.dk

www.politiken.dk/tjek/sundhedogmotion/sygdom/ ECE1918192/vaccinefortalere-indtager-dobbeltroller-i-medicinalindustrien/