Pandemrix bør ikke længere bruges til børn og unge

Pandemrix bør ikke længere bruges til børn og unge

Svineinfluenzavaccinen Pandemrix har siden 2010 været mistænkt for at kunne fremkalde søvnsygdommen narkolepsi, og det europæiske lægemiddelagentur EMA anbefaler nu, at Pandemrix ikke bruges til personer under 20 år.


Registerstudier fra Finland, Sverige, Island og Frankrig har efter H1N1-pandemien i 2009-2010 vist en øget forekomst af den sjældne søvnsygdom narkolepsi. Hos børn og unge, der var vaccineret med svineinfluenzavaccinen Pandemrix, opstod narkolepsi med 6-13 gange så stor hyppighed som hos uvaccinerede jævnaldrende.

Sammenhængen mellem Pandemrix og narkolepsi er på et møde i det europæiske lægemiddelagentur EMA i juli måned i år på ny vurderet af medlemslandenes eksperter.

Ifølge den danske Lægemiddelstyrelses hjemmeside d. 21. juli 2011 har resultatet af denne seneste vurdering medført en anbefaling om ikke at bruge Pandemrix-vaccinen til børn og unge under 20 år, medmindre en sæsoninfluenzavaccine, der beskytter mod H1N1-influenza, ikke foreligger.

På hjemmesiden for European Medicines Agency d. 21. juli 2011 præciseres det yderligere, at Pandemrix-vaccinen kun må gives til personer under 20 år, hvis en sæsoninfluenzavaccine ikke er tilgængelig, og det alligevel er nødvendigt for patienter i eksempelvis risikogruppen at få en H1N1 vaccination.

Pandemrix bruges ikke længere i Danmark, da sæsoninfluenzavaccinen indeholder beskyttelse mod H1N1-influenza, og Lægemiddelstyrelsen understreger i øvrigt, at der ikke er rapporteret om narkolepsi hos danske børn eller unge.


VaccinationsForums 
kommentar:
Myndighedernes forsikring om, at vaccinen var sikker, var altså forkert!

Man kan simpelthen ikke lade være med at tænke på, at bekymringen om, hvorvidt denne vaccine nu var sikker nok, – en bekymring der både kom fra visse læger og store dele af befolkningen, blev tilbagevist fra samtlige offentlige institutioner inklusiv Sundhedsstyrelsen i den bedste TV-sendetid. Kan en så alvorlig fejlvurdering ske igen, og hvordan vil den påvirke vores tillid til disse instanser fremover?

VaccinationsForum har i Danmark kendskab til 4 svære skader af anden art end narkolepsi efter Pandemrix-vaccinen. I Sverige f.eks. er der adskillige flere, da kun få danskere har fået vaccinen i sammenligning med svenskerne.