EU Lægemiddelagentur er i lommen på industri og producenter

Så klart lyder udmeldingen fra EU-Parlamentet, der mener, forholdene i Det Europæiske Lægemiddelagentur EMA er så kritisable, at godkendelsen af agenturets regnskab for 2009 nu udskydes.


TV-2 Nyhederne bragte tirsdag d. 10. maj 2011 indslaget om EU’s kritik af Lægemiddelagenturet, der er en EU-institution med base i London.

Agenturet har bl.a. til opgave at godkende markedsføringstilladelser for nye lægemidler, men i en kontroversiel sag om anoreksimidlet Benfluorex har det vist sig, at Det Europæiske Lægemiddelagentur trods kraftige advarsler i mere end 10 år har forsømt at trække det farlige lægemiddel tilbage. Sagen har for alvor vakt opsigt i Frankrig, hvor det anslås, at op mod 2000 mennesker kan være døde efter indtagelse af lægemidlet, der først blev fjernet fra markedet i 2009.

EMA anklages i særlig grad for ikke at have ansat uafhængige eksperter og for at have meget tætte relationer til lægemiddelproducenterne.

Tvivlen på eksperternes uafhængighed i Det Europæiske Lægemiddelagentur er så stor, at et næsten enigt EU-Parlament har valgt at stemme nej til agenturets regnskab. Først om et halvt år, når EMA har haft mulighed for at rette op på problemerne, vil parlamentet igen tage stilling til, om regnskabet kan godkendes.


- EU’s lægemiddelagentur EMA (European Medicines Agency) er en europæisk pendant til de nationale lægemiddelstyrelser.

- Nogle lægemidler godkendes i Danmark af den danske lægemiddelstyrelse, andre i EMA. F.eks. har EMA godkendt vaccinen Gardasil, som bruges i det danske børnevaccinationsprogram mod livmoderhalskræft.

- Overlæge i Lægemiddelstyrelsens Afdeling for Forbrugersikkerhed, Doris Stenver, er medlem af EMA´s bivirkningskomite.